„Nu cedam! Vom face ce am promis”. Rares Bogdan anunta ca Guvernul le va veni de hac pesedistilor in privinta alegerilor in doua tururi: „Asumare sau ordonanta de urgenta”

politica

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan anunta ca alegerile locale din 2020 vor avea loc in doua tururi chiar daca PSD se opune foarte agresiv.

„Ne ramane asumarea sau ordonanta de urgenta. Nu cedam! Vom face ce am promis”, anunta Rares Bogdan pe Facebook dupa ce PSD a reusit din nou sa amane in Parlament proiectele de lege pentru alegeri in doua tururi .

Liderii deputatilor PNL si USR, Florin Roman si Stelian Ion, au propus miercuri, in plenul Camerei, introducerea pe ordinea de zi a proiectelor referitoare la alegerea presedintilor consiliilor judetene si, respectiv, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Dupa discutii de peste o jumatate de ora, plenul a decis sistarea dezbaterilor, fara a se supune la vot aceste propuneri. Dan Barna a cerut in plen ca Guvernul Orban sa isi asume raspunderea sau sa emita o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi.

Dupa discutii de peste o jumatate de ora, plenul a decis, cu 148 de voturi „pentru” si 40 „impotriva”, sistarea dezbaterilor, fara a se supune la vot aceste propuneri, scrie Agerpres.

Liberalul Florin Roman a cerut introducerea pe ordinea de zi a Ordonantei de Urgenta 40/2019 referitoare la alegerea presedintilor de consilii judetene, sustinand ca PSD i-a propus un troc sa renunte la aceasta propunere.

„Mintiti cu nonsalanta. Nu aveam de ce sa va rog pe dvs sa introduceti pe ordinea de zi ceva ce nu putea fi introdus pe ordinea de zi fara mine”, a replicat liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis. El a sustinut ca Birourile permanente reunite au transmis Comisiei speciale de cod electoral toate initiativele legislative care vizeaza cadrul electoral.

Si liderul deputatilor USR, Stelian Ion, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului alegerii primarilor in doua tururi de scrutin. „Va solicit introducerea pe ordinea de zi a alegerii primarilor. Vreti sa debaronizam Romania? Haideti sa votam introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Este o solicitare legitima”, a subliniat Stelian Ion.

La randul sau, deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca Legile electorale nu pot fi modificate inainte cu un an de organizarea alegerilor.

Dupa o consultare intre liderii de grup, Alfred Simonis (PSD) a anuntat ca nu exista consens pentru introducerea acestor proiecte si, ca urmare, ele nu pot fi puse pe ordinea de zi.

In replica, deputatul liberal Gabriel Andronache a sustinut ca are argumente pentru a contrazice aceasta concluzie, mentionand ca exista o decizie a CCR potrivit careia un proiect poate fi discutat in plen fara raportul de la comisia de specialitate.

„Am argumentele de a contrazice. Invoc Decizia 209/2012 a CCR care spune ca in situatia in care o comisie nu poate intocmi un raport acest lucru nu este de natura a impiedica dezbaterea proiectului in plen. Spuneti ca proiectul ar fi la comisia speciala. Nimic mai fals. Uitati-va pe fisa proiectului, acesta este retrimis din plen la Comisia juridica. Birourile permanente reunite nu puteau sa desesizeze Comisia juridica. Pe fisa actului normativ apare doar ca este sesizata si comisia speciala cu acest proiect. Noi putem vota aceasta chestiune, sa respectati deciziile CCR. Daca nu veti supune la vot solicitarile liderilor USR si PNL incalcati deciziile CCR si este un abuz. Decizia CCR 209/2012 arata obligatia de a supune la vot propunerea”, a precizat Andronache.

Deputatul PSD Florin Iordache a sustinut ca toate initiativele electorale au fost trimise catre Comisia speciala de cod electoral.

„Am solicitat in Birourile permanente reunite ca toate initiativele electorale sa fie dirijate catre comisia speciala. Ca urmare, toate initiativele: alegerea primarilor in doua tururi, trei tururi, sapte tururi, alegerea presedintilor de CJ sunt dirijate spre aceasta comisie speciala. In acest moment, comisia speciala este singura care poate discuta aceste proiecte”, a afirmat Iordache, adaugand ca aceste solicitari nu pot fi supuse la vot.

„Fostul guvern a sfidat Parlamentul, a sfidat reguli parlamentare care functioneaza de 30 de ani si a modificat o lege in vacanta parlamentara. Ati incalcat reguli de 30 de ani. Guvernul dvs nu a tinut cont nici de recomandarile Comisiei de la Venetia”, a replicat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Discutiile pe aceasta tema au fost sistate pentru a fi discutate proiectele de pe ordinea de zi.

„Atata politicianism nu am vazut in viata mea. Sunt doua proiecte care nu suporta amanare – bugetul Camerei si abilitarea Guvernului de a emite ordonante. Riscam din jocuri politicianiste sa nu votam aceste doua puncte foarte importante”, a aratat liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

Dupa votul privind sistarea discutiilor, reprezentantii USR si PMP au cerut Guvernului Orban asumarea raspunderii pe proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi sau emiterea unei ordonante pe aceasta tema.

„Solicitam Guvernului Orban sa isi angajeze raspunderea sau sa emita o ordonanta pentru alegerea primarilor in doua tururi. Romanii au dreptul sa isi aleaga primarii in doua tururi”, a punctat liderul USR, Dan Barna.

„PMP a adunat de la cetateni peste un milion de semnaturi pentru alegerea in doua tururi, care este o normalitate. Solicitam asumarea raspunderii Guvernului”, a spus si deputatul PMP Petru Movila.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: