Nu e Germania. Prima strada inteligenta din Romania este la Cluj. La Bucuresti, Firea are treaba cu pomenile
Primarul Clujului, Emil Boc, a inaugurat joi prima „strada inteligenta” din Romania. „Pozele de mai jos nu sunt nici din Germania, nici din Elvetia. Sunt din Cluj-Napoca, de pe prima strada inteligenta din Romania”, subliniaza europarlamentarul Siegfried Muresan.
Strada Molnar Piuariu este dotata cu tehnologie de ultima generatie care contribuie la reducerea poluarii in oras si creste calitatea vietii locuitorilor:
Culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate (2662 mp de spatiu exclusiv pietonal si 1253 mp suprafata carosabila);
551 mp suprafata verde, cu 48 noi arbori plantati (cei 16 arbori existenti au fost pastrati) si sistem de irigare cu senzori;
4 locuri pentru incarcarea automobilelor electrice si 15 locuri de parcare pentru autovehicule;
30 locuri pentru incarcarea bicicletelor/trotinetelor electrice si 22 locuri de parcare pentru biciclete;
Mobilier urban modern: banci, scaune, mese, cadre de parcari pentru biciclete, sisteme de afisaj, cismele;
Wi-Fi gratuit pentru localnici si turisti; prize USB pentru incarcarea dispozitivelor mobile;
Iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, iluminat festiv si arhitectural;
Sistem imbunatatit de colectare a apelor pluviale si sistem de irigare cu senzori.
Intre timp, la Bucuresti, Gabriela Firea ofera noi pomeni. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat, in sedinta de miercuri, suplimentarea numarului de beneficiari ai proiectului „Testam pentru Bucuresti” de la 11.000 la 20.000 si includerea in randul acestora si a bucurestenilor care calatoresc in scopuri turistice.
S-au inregistrat 31 de voturi pentru, 12 impotriva si doua abtineri.
„Se aproba modificarea si completarea proiectului ‘Testam pentru Bucuresti!’ (…) Art. 2 al HCGMB nr. 198/2000 se modifica si va avea urmatorul continut: se aproba acordarea unui sprijin financiar, in valoare de 200 de lei/beneficiar, inclusiv cetatenilor din municipiul Bucuresti care calatoresc in scopuri turistice si vor solicita participarea, in mod voluntar, la efectuarea testarii PCR, in vederea depistarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2. (…) Se suplimenteaza numarul de beneficiari cu 9.000 de persoane, astfel numarul total de beneficiari se modifica de la 11.000 la 20.000”, prevede proiectul de hotarare adoptat de CGMB.
Articolul 2 al hotararii CGMB nr. 198/2000 adoptate pe 11 mai stipula ca se acorda un sprijin financiar, in valoare de 200 de lei/beneficiar, cetatenilor din municipiul Bucuresti care vor solicita participarea, in mod voluntar, la efectuarea testarii PCR, in vederea depistarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
Bugetul proiectului creste de la 2.233.000 de lei la 4.033.000 lei.
Potrivit consilierului municipal PNL Catalin Deaconescu, proiectul „Testam pentru Bucuresti” se transforma in „Testam pentru Grecia”.
„Oamenii acestia care se duc in vacante acolo unde li se cer astfel de teste cred ca nu fac parte dintr-un grup vulnerabil”, a spus Deaconescu. In opinia sa, ar fi mai bine sa fie testati la intoarcerea din concediu, ca sa asigure securitatea celor care nu pleaca in vacante.
„Si pasajele si podurile pe care le construim au nevoie de oameni care pot sa circule pe ele, adica au masina, bani de combustibil, serviciu (…) O autoritate locala ofera proiecte, investitii, servicii pentru toate categoriile de cetateni”, a declarat Firea.