Nu e gluma. Afganistanul tocmai si-a ocupat locul in Comisia ONU pentru drepturile femeilor
Afganistan tocmai a devenit reprezentat in Comisia ONU pentru drepturile femeilor, anunta Hillel Neuer, un cunoscut activist canadian pentru drepturile omului.
„Afganistanul tocmai si-a ocupat locul in comisia ONU pentru drepturile femeilor, iar daca noul regim taliban va fi recunoscut, inseamna ca teroristii care biciuiesc femeile si fetele pentru ca merg la munca si la scoala vor face parte din cel mai important organism mondial pentru drepturile femeilor”, a anuntat indignat activistul canadian.
Vestea ca Afganistanul va urma sa ocupe un loc, din 2021, in aceasta comisie a fost anuntata inca de anul trecut de oficialii afgani la ONU.
„Avem placerea de a anunta victoria istorica a Afganistanului la alegerea membrilor Comisiei ONU pentru statutul femeii (@UN_CSW) pentru mandatul 2021-2025. In ciuda faptului ca AFG este membru al ONU din 1946, aceasta va fi prima data cand AFG va ocupa un loc in aceasta comisie importanta”, anuntase reprezentanta Afganistanului la ONU.
Tragic: 🇦🇫 Afghanistan just took its seat on the UN women’s rights commission and if the new Taliban regime gets recognized it means the terrorists who lash women and girls for going to work and school will be sitting on the world’s top women’s rights body. https://t.co/koKTeVATFi
— Hillel Neuer (@HillelNeuer) August 19, 2021
Componenta Comisiei ONU pentru drepturile femeilor:
Portul burqai, un val care acopera corpul integral, nu va fi obligatoriu pentru femei, deoarece „exista diferite tipuri de val”, a anuntat marti un purtator de cuvant al talibanilor care au preluat puterea in Afganistan, relateaza AFP.
Cand talibanii au condus aceasta tara, intre anii 1996-2001, scolile de fete erau inchise, femeile nu puteau sa calatoreasca si nici sa lucreze, fiind obligate sa poarte in public burqa, un val care acopera intreg corpul si chipul, cu o plasa din panza la nivelul ochilor.
„Burqa nu este singurul hijab (val) care poate fi purtat, exista diferite tipuri de hijab care nu se limiteaza la burqa”, a declarat Suhail Shaheen, purtator de cuvant al biroului politic al gruparii talibane la Doha, pentru canalul britanic Sky News.
Shaheen nu a precizat care sunt celelalte tipuri de hijab ce vor fi considerate acceptabile de talibani.
Odata cu revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasa a legii islamice, numeroase tari si organizatii de aparare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor si femeilor din Afganistan.
„Ele pot primi o educatie, de la scoala primara pana la universitate. Noi am anuntat aceasta politica in cadrul unor conferinte internationale, la cea de la Moscova si aici la conferinta de la Doha cu privire la Afganistan”, a explicat Shaheen.
Mii de scoli in zonele controlate de talibani sunt in continuare deschise, a precizat el.
Saptamana trecuta, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat „in special oribil si sfasietor sa vada ca drepturile capatate cu greutate de fetele si femeile afgane sunt pe cale sa le fie luate” in zonele aflate sub controlul talibanilor.
Sub regimul precedent al acestei grupari radicale, femeile nu-si puteau parasi domiciliul decat insotite de un „mahram”, un insotitor masculin din familia lor.
Flagelarile si executiile, inclusiv lapidarile pentru adulter, erau practicate in pietele oraselor si pe stadioane.