„Nu am mai intalnit un limbaj atat de virulent”. Judecatoare CSM cere actiuni impotriva atacurilor lui Liviu Dragnea

politica

Judecatorul Andreea Chis a afirmat joi, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca sustine solicitarile de aparare a independentei sistemului judiciar formulate de asociatiile profesionale ale magistratilor, dupa afirmatiile facute la mitingul PSD-ALDE din 9 iunie si intr-o emisiune TV la care a participat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

„Ar trebui sa luam in discutie (…) solicitarea unor asociatii profesionale de aparare a independentei sistemului judiciar fata de cele afirmate la un miting care a avut loc sambata si la o emisiune televizata in care s-au facut afirmatii de catre o persoana care face parte din legislativ la adresa procurorilor si amenintari directe in ceea ce priveste instrumentarea unui dosar. (…) Eu sustin categoric solicitarea tuturor asociatiilor profesionale (…), care solicita apararea independentei sistemului judiciar fata de un atac fara precedent, in opinia mea. Eu nu am mai intalnit un limbaj atat de virulent si atat de generalizat”, a declarat Andreea Chis, membru CSM, citata de Agerpres.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a trimis luni, la CSM, o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar „fata de atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive, materializate in discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie”.

Potrivit unui comunicat al FJR, este necesara interventia „neintarziata” a CSM, in calitate de garant al independentei justitiei, pentru „a stopa atacurile fara precedent la adresa judecatorilor si procurorilor”.

De asemenea, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) au facut un apel „tuturor persoanelor interesate” sa constientizeze ca problemele din Justitie se rezolva institutional, prin proceduri legale, nu in strada.

„Dupa ce de peste 10 ani Justitia a fost afectata de protocoale si hotarari secrete, de campanii electorale focusate pe Justitie, de ‘telejustitie’ si bilanturi triumfaliste ale luptei anticoruptie, nu putem sta pasivi vazand ca se trece acum la justitia ‘populara’, unde problemele Justitiei se vor rezolvate in strada, numarand protestatarii pro sau contra unei teme ce priveste Justitia”, se arata intr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Si Sectia pentru procurori a CSM a solicitat Inspectiei Judiciare sa verifice, din perspectiva potentialului de afectare a independentei sistemului judiciar, afirmatiile facute de presedintele PSD, Liviu Dragnea, la un post de televiziune.

„Urmarea a afirmatiilor facute in spatiul public in data de 10 iunie 2018 de catre domnul Nicolae Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, in temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicata, Sectia pentru procurori s-a sesizat din oficiu si, pe cale de consecinta, a solicitat Inspectiei Judiciare – Directia de inspectie pentru procurori efectuarea de verificari cu privire la afirmatiile prezentate, din perspectiva potentialului de afectare a independentei sistemului judiciar”, a transmis, luni, Sectia pentru procurori.

Duminica, la un post de televiziune, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat motivele pentru care social-democratii au organizat manifestatia din 9 iunie de la Bucuresti.

„Noi am facut mitingul asta din mai multe motive. Primul motiv si cel mai puternic motiv este de a protesta puternic impotriva acestui sistem odios, nenorocit, pe care il gestioneaza o mana de securisti, o mana mai mare, care este patronat de Klaus Iohannis, care este unul din beneficiarii principali ai acestui sistem, prin uneltele pe care le au sefii Parchetelor, ofiteri din servicii, Pahontu, care e unul din liderii importanti ai statului paralel, si toti ceilalti, toate ‘portocalele’ pe care dumneavoastra le-ati aratat si care incep sa iasa la iveala in continuare”, a declarat Dragnea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: