„Nu plec nicaieri”, spune Joe Biden. Lupta stransa intre taberele de sustinatori si oponenti ai candidaturii pentru un nou mandat al presedintelui SUA
In incercarea sa de a-si revigora campania de realegere, presedintele Joe Biden a organizat vineri un nou miting la Detroit, in Motor City, unde a spus multimii prezente ca nu va parasi cursa si a avertizat ca republicanul Donald Trump reprezinta “o problema serioasa, o amenintare,” scrie Reuters.
Biden, in varsta de 81 de ani, incearca sa schimbe atentia publicului de la problemele legate de acuitatea sa mentala si de la numarul tot mai mare de “dezertari” ale democratilor, la perspectiva impactului unei noi presedintii a lui Trump, repornindu-si astfel campania dupa “performanta socanta” de la dezbaterea din 27 iunie.
„Candidez si vom castiga”, a spus el in fata unei multimi care purta semne cu „Motown is Joetown” si a scandat: „Nu renuntati”. „Eu sunt nominalizatul”, a spus Biden. „Nu ma duc nicaieri.”
Aratand spre zona de presa din sala de sport unde a avut loc reuniunea, Biden a spus: „M-au lovit”, la care multimea a huiduit. „Ghiciti ce, Donald Trump a primit trecere libera”, a adaugat el.
„Odata cu varsta vine si intelepciunea”, a spus Biden, intr-un discurs considerat “sfidator si uneori vessel”. „Iata ce stiu – stiu sa spun adevarul, stiu bine ce e raul… si stiu ca americanii vor un presedinte, nu un dictator”.
Biden a precizat, de asemenea, ce intentioneaza sa faca in primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat, respectiv lamurirea legilor dreptului la avort, semnarea “Actului John Lewis” privind drepturile de vot, “inchiderea datoriilor medicale”, cresterea salariului minim si interzicerea armelor de asalt.
Aceste schimbari majore ar fi insa dificile sau imposibile fara majoritatile democrate din ambele camere ale Congresului.
In timp ce unii liderii sindicali si religiosi au participat la intalnirea din Detroit, in schimb s-a remarcat absenta guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer si a senatorilor democrati, Debbie Stabenow si Gary Peters.
De asemenea, tot vineri, Biden a facut si o oprire “surpriza” la un restaurant dintr-o suburbie din Detroit, unde le-a spus mesenilor ca planuieste sa „termine treaba” si ca: „Va promit… sunt bine”.
Sustinatorii si oponentii democrati
Biden a primit un impuls vineri, cand doi democrati proeminenti – deputatul James Clyburn si guvernatorul Californiei, Gavin Newsom – au spus ca ar trebui sa ramana in cursa.
In schimb, presedintele “United Auto Workers”, Shawn Fain, a spus ca este ingrijorat de sansele presedintelui chiar daca l-a laudat pe Biden pentru ca a stat „alaturi de clasa muncitoare”.
Dar au aparut si alte noi semne ca sprijinul sau slabeste in alte zone, deoarece si alti parlamentari i-au cerut sa renunte.
„Este timpul sa mergem inainte. Cu un nou lider”, a declarat congresmanul Mike Levin, din California, intr-un comunicat. Levin, la fel ca multi altii care i-au cerut lui Biden sa paraseasca cursa, se afla si el intr-o campanie pentru realegere.
De la dezbaterea televizata cu Trump, cel putin 19 parlamentari l-au indemnat pe Biden sa se retraga, astfel incat partidul sa poata alege un alt candidat, la fel ca si unii donatori, vedete de la Hollywood, grupuri de activisti si institutii media.
Biden insa inca pastreaza sprijinul unor figuri cheie din partid, la mai putin de cinci luni de alegerile din 5 noiembrie .
„Sunt cu Biden, indiferent in ce directie merge”, a spus, de pilda, James Clyburn din Carolina de Sud, in programul „Today” al NBC. Totodata, Gavin Newsom guvernatorul Californiei a declarat, de asemenea, ca ramane cu Biden intr-un fragment de interviu lansat de CBS.
Clyburn, in varsta de 83 de ani, este o voce respectata printre americanii de culoare, al caror sprijin este esential pentru campania lui Biden, in timp ce Newsom, in varsta de 56 de ani, este unul dintre guvernatorii tineri care sunt considerati unanim ca fiind “viitorul partidului”.
In timp ce Biden i-a curtat pe alegatorii din Michigan, Trump l-a provocat vineri sa faca un test cognitiv, scriind pe Truth Social: „Voi merge si eu cu el si voi face si eu unul. Pentru prima data vom fi o echipa si vom face asta pentru binele tarii”.
Trump va fi in centrul atentiei saptamana viitoare, cand Partidul Republican isi va organiza conventia la Milwaukee pentru a-i acorda nominalizarea la presedintie.
Apeluri cruciale de ambele parti
Democratii sunt ingrijorati de faptul ca ratingurile scazute ale lui Biden si ingrijorarea crescanda ca el este prea batran i-ar putea face sa piarda locuri in Camera Reprezentantilor si in Senat, lasandu-i fara putere la Washington in cazul in care Trump castiga Casa Alba.
In acest timp, pentru a impiedica noi dezertari, Biden a avut numeroase apeluri telefonice cu grupuri de parlamentari hispanici, asiatici si democrati, potrivit asistentilor sai. In timp ce primii doi lideri ai grupului hispanic il sustin pe Biden, alti membri nu si-au declarat pozitiile.
Se stie ca inalti functionari, donatori si activisti democrati incearca sa stabileasca daca Biden mai este cel mai bun “pariu” pentru a-l invinge pe Trump si pentru un alt mandat de patru ani la Casa Alba.
The New York Times a transmis ca unii donatori anonimi au declarat intr-un comitet al democratilor de strangere de fonduri pro-Biden, ca deocamdata aproximativ 90 de milioane de dolari angajati vor ramane inca “in asteptare” atata timp cat el este in cursa.
In timp ce Air Force One a zburat catre Motor City, purtatorul de cuvant al campaniei, Michael Tyler, le-a declarat reporterilor ca donatiile au „explodat” in timpul conferintei de presa a lui Biden de joi seara la un nivel de sapte ori mai mare decat cel obisnuit.
La randul sau, Hakeem Jeffries, lider democrat din Parlament, a declarat ca s-a intalnit cu Biden joi seara pentru a-i transmite opinia grupului sau de 213 de membri despre candidatura sa. El nu a declarant insa daca crede ca Biden ar trebui sa ramana in cursa.
„I-am exprimat in mod direct intreaga dimensiune a perspectivei, a perspectivelor sincere si a concluziilor despre calea de urmat”, a scris Jeffries intr-un mesaj catre colegi.
Sondaje pe muchie de cutit
Cu majoritatea alegatorilor din SUA impartiti ferm in tabere ideologice, sondajele de opinie arata ca cursa electorala ramane inca stransa.
Un sondaj NPR/PBS publicat vineri a constatat ca Biden il conduce pe Trump cu 50% la 48%, o usoara crestere fata de pozitia sa de dinainte de dezbaterea din 27 iunie.
Unii analisti au avertizat insa ca Biden pierde teren in cateva state competitive care vor determina rezultatul alegerilor.
„Daca tendintele actuale continua, domnul Trump ar putea obtine una dintre cele mai decisive victorii prezidentiale din 2008”, a scris strategul democrat Doug Sosnik in New York Times.