„Ghidul de interventie profesionala” al Jandarmeriei le interzice jandarmilor sa pulverizeze „substanta direct in fata adversarului” sau sa isi loveasca adversarii in zona capului. Numeroase imagini din timpul protestului de vineri arata ca jandarmii si-au incalcat propriul regulament.
„Nu se pulverizeaza substanta direct in fata adversarului”, este una dintre indicatiile puse cu semnul exclamarii in „Ghidul de interventie profesionala”, destinat personalului din Jandarmeria Romana, scrie ziare.com.
Paragraful apare in capitolul dedicat folosirii pulverizatorului de mana cu substante iritant-lacrimogene.
Jandarmii au folosit acest spray intens in ziua de 10 august, cu ocazia mitingului diasporei. Mai multe imagini video si fotografii au surprins cum acestia pulverizau substanta iritant-lacrimogena direct in fata protestatarilor.
„Folosirea eficienta si oportuna a gazelor este o metoda acceptata numai pentru imobilizarea persoanelor si se realizeaza cu ajutorul pulverizatorului. Pulverizatorul de mana cu substante iritant-lacrimogene este destinat imobilizarii unor persoane recalcitrante, dispersarii unor grupuri de agresori sau evacuarii acestora din incaperi si ascunzatori, fara a se produce vatamari corporale”, se arata in „Ghidul de interventie profesionala”.
De asemenea, in „Ghidul de interventie profesionala” este scris negru pe alb ca sunt interzise loviturile in zona capului.
Iata cum acest protestatar este lovit cu vastonul in cap, peste fata.
Chiar astazi, unul dintre protestatari, Radu Florin Nicusor, le-a povestit jurnalistilor, in fata Parchetului Militar, cum a fost lovit in cap: „Am ridicat mainile, m-am intors cu spatele si apoi mi-am pus mainile la ceafa. In momentul in care a venit bariera de jandarmi, m-au lovit in cap, in umar, in mana. Au vrut sa ma interneze la Floreasca, dar am refuzat”.
Ghidul de interventie profesionala
In functie de dispunere si de efectele care pot aparea in urma actiunii, se disting trei zone:
Zona rosie – dispusa la nivelul capului – este o zona interzisa, deoarece actiunea in forta asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitand actiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sangele adversarului (risc de imbolnavire hepatita C sau SIDA); producerea de echimoze, contuzii, hematoame, plagi. In situatii limita se poate actiona si asupra zonei rosii, luandu-se in calcul urmarile ce se pot produce in urma acestei actiuni.
Zona oranj – dispusa la nivelul trunchiului – zona de actiune moderata ca nivel al riscurilor, totusi, actiunea asupra acestei zone poate avea urmari relativ grave: traume mortale; echimoze si contuzii.
Zona verde – dispusa la nivelul membrelor superioare si inferioare – zona de actiune permisiva, dar care impune luarea in calcul a urmarilor loviturilor: suprimarea sau reducerea mobilitatii agresorului; fracturi, contuzii, hematoame.
„In ceea ce priveste actiunea asupra acestor zone trebuie retinute urmatoarele doua sfaturi: Sunt interzise actiunile in forta asupra capului sau a coloanei vertebrale! Dupa ce ai imobilizat adversarul inceteaza actiunea, traumele produse pot fi in defavoarea ta!”, se arata in Ghid.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…