Serviciile secrete americane considera ca, probabil, nu presedintele rus Vladimir Putin a ordonat uciderea lui Alexei Navalnii, principalul critic al regimului de la Kremlin. Agentiile de informatii americane au stabilit ca uciderea politicianului de opozitie Alexei Navalnii, intr-o tabara de prizonieri din Arctica, in februarie, nu ar fi fost ordonata de Putin, conform celor relatate sambata de Wall Street Journal, transmite Reuters.
Navalnii, in varsta de 47 de ani cand a murit, era cel mai vehement critic intern al lui Putin. Aliatii sai, catalogati drept extremisti de catre autoritati, l-au acuzat pe Putin ca a ordonat uciderea acestuia si au declarat ca vor furniza dovezi pentru a-si sustine acuzatia.
Kremlinul a negat orice implicare a statului. Luna trecuta, Putin a calificat drept „trista” moartea lui Navalnii si a declarat ca era pregatit sa il predea Occidentului pe politicianul incarcerat, intr-un schimb de prizonieri, cu conditia ca opozantul sa nu se mai intoarca niciodata in Rusia. Aliatii lui Navalnii au declarat ca astfel de discutii au fost in curs de desfasurare.
Agentiile de informatii din SUA se bazeaza pe informatii clasificate
Wall Street Journal, citand persoane anonime familiare cu aceasta chestiune, a scris sambata ca agentiile de informatii americane au ajuns la concluzia ca Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnii in februarie.
Totusi, publicatia mentioneaza ca Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitatea generala pentru moartea lui Navalnii, avand in vedere ca politicianul de opozitie a fost tinta autoritatilor ruse timp de ani de zile, a fost incarcerat pentru acuzatii despre care Occidentul a spus ca au fost motivate politic si a fost otravit in 2020 cu un agent neurotoxic. Kremlinul neaga implicarea statului in otravirea din 2020.
Reuters nu a putut verifica in mod independent informatiile continute in articolul Wall Street Journal. Ziarul a citat surse care au declarat ca aceasta constatare a fost „acceptata pe scara larga in cadrul comunitatii de informatii si impartasita de mai multe agentii, inclusiv Agentia Centrala de Informatii (CIA), Biroul Directorului de Informatii Nationale si unitatea de informatii a Departamentului de Stat”.
Evaluarea americana s-a bazat pe o serie de informatii, inclusiv unele clasificate, si pe o analiza a faptelor publice, inclusiv momentul mortii lui Navalnii si modul in care aceasta a umbrit realegerea lui Putin in martie, a precizat ziarul citand unele dintre sursele sale.
Un consilier al lui Navalnii, citat de ziar, Leonid Volkov, a calificat constatarile SUA drept naive si ridicole.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…