Guvernul a aprobat, miercuri, actul normativ prin care se stabileste salariul minim brut pe tara pentru 2021 la 2.300 de lei lunar, a anuntat prim-ministrul Florin Citu.
„Am aprobat actul normativ prin care se stabileste salariul minim pentru 2021, stiati deja, la 2.300 de lei. Stiu ca au fost discutii in spatiul public daca poate sa fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineinteles ca poate sa fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru ca in februarie se platesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp si, astfel, salariul minim va creste in 2021 cu 3%, asa cum am anuntat, peste rata inflatiei in 2020 si peste estimarea de rata de inflatie in 2021, deci pastrand puterea de cumparare a romanilor”, a declarat Citu, la Palatul Victoria.
De majorarea salariului minim vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajati, adica in jur de 26,4% din cei 5.300.000 de salariati activi, potrivit Ministerului Muncii.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.300 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2021, ceea ce reprezinta o crestere de 3% fata de luna decembrie 2020. In anul 2020 tariful orar este de 13,327 lei/ora pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar in anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/ora pentru un program complet de lucru de 169,333 ore. La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considereare rata inflatiei de 2,2 % si 0,8 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020”, potrivit notei de fundamentare a hotararii de Guvern.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2021, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se mentine la suma de 2.350 lei lunar, mai arata sursa citata.
Premierul a mai spus ca in prima lectura a fost un proiect de lege in sedinta Guvernului in ceea ce priveste consumatorul vulnerabil.
„A mai fost un proiect de lege in prima lectura in ceea ce priveste consumatorul vulnerabil. Acest proiect de lege merge la minister pentru avizare si dupa aceea va merge in Parlament. Este o transpunere de directiva. Acestea au fost de fapt elementele principale ale sedintei de Guvern de astazi”, a explicat Citu.
Proiectul de act normativ stabileste „criteriile de incadrare in categoria consumatorilor vulnerabili de energie si se reglementeaza masurile de protectie sociala pentru acestia si in special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esentiale ale gospodariei in scopul prevenirii si combaterii saraciei energetice”.
In plus legea are indeplinirea urmatoarelor obiective:
„a) accesibilitatea energiei din punct de vedere al pretului pentru toti consumatorii;
b) asigurarea disponibilitatii fizice neintrerupte a resurselor energetice pentru toti consumatorii;
c) cresterea perfomantei energetice a cladirilor;
d) prevenirea si combaterea saraciei energetice si excluziunii sociale”, conform proiectului de lege.
Prevederile acestui act normativ sunt aplicate activitatii de distributie si furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale si combustibililor solizi sau petrolieri catre consumatorii vulnerabili din sistemul energetic.
Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…
Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…