„Nu suntem speriati”. Taiwanul are un mesaj clar catre regimul de la Beijing: „Vrem sa aparam libertatea si democratia de care ne bucuram aici. Nimeni nu ne poate lua asta”

externe

Amenintarea Chinei la adresa Taiwanului este „mai serioasa ca niciodata”, dar insula va ramane ferma in a-si proteja libertatea si democratia – inclusiv prin primirea celor care o sustin, a declarat luni ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, intr-un interviu acordat CNN.

Mesajul sfidator al lui Wu a venit in timp ce China a anuntat ca isi continua exercitiile militare in jurul insulei autonome, dupa o demonstratie de forta de patru zile in urma vizitei presedintelui Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei saptamana trecuta.

„China ameninta Taiwanul de ani de zile, amenintarea devine din ce in ce mai serioasa in ultimii ani”, a declarat Wu. „Indiferent daca presedintele Pelosi viziteaza Taiwanul sau nu, amenintarea militara chineza impotriva Taiwanului a existat intotdeauna si acesta este un fapt cu care trebuie sa ne confruntam”.

Primirea prietenilor de peste mari pe insula a fost o parte esentiala a strategiei Taiwanului de a contracara incercarile Chinei de a o izola de comunitatea internationala – indiferent de potentiala reactie din partea Beijingului, a declarat Wu.

„(China) nu poate dicta Taiwanului ca nu ar trebui sa primim pe oricine caruia ii place sa vina si sa isi arate sprijinul pentru Taiwan”, a declarat Wu, care a ocupat functia de ministru de externe al Taiwanului din 2018.

Calatoria lui Pelosi in Taiwan – prima deplasare a unui presedinte al Camerei Reprezentantilor in exercitiu pe insula in ultimii 25 de ani – a infuriat Partidul Comunist Chinez, care considera Taiwanul ca fiind teritoriul sau, desi nu l-a controlat niciodata.

In urma vizitei lui Pelosi, Beijingul a intensificat presiunile asupra Taiwanului, inclusiv prin sanctiuni economice, lansarea de rachete deasupra insulei pentru prima data si exercitii despre care Taipei a declarat ca au fost menite sa „simuleze” un atac impotriva insulei sale principale si a marinei sale.

Desi initial se astepta ca aceste exercitii sa se incheie duminica, exercitiile in jurul Taiwanului au continuat luni, potrivit unui anunt al armatei chineze.

Dar, in timp ce exercitiile cu focuri reale au ridicat temeri la nivel mondial cu privire la un posibil conflict militar, starea de spirit in Taiwan a ramas calma, viata continuand ca de obicei, cu restaurante pline si transport public aglomerat.

Pentru Wu, amenintarea a facut si mai important ca Taiwanul sa continue sa isi construiasca relatiile internationale si sa arate ca nu se teme. „Ma tem ca China ar putea intr-adevar sa lanseze un razboi impotriva Taiwanului”, a spus el. „Dar ceea ce face in acest moment este sa incerce sa ne sperie si cel mai bun mod de a face fata (este) sa aratam Chinei ca nu suntem speriati.”

Wu a acuzat China ca incearca sa schimbe status quo-ul in stramtoarea Taiwan, inclusiv prin desfasurarea de exercitii militare in ultimele zile peste linia mediana – punctul de la jumatatea distantei dintre insula si China continentala, care a fost anterior o granita de control informala, dar in mare parte respectata, intre Beijing si Taipei.

Zeci de avioane de razboi chineze au traversat linia mediana intre joi si duminica, potrivit relatarilor Ministerului Apararii din Taiwan. Desi linia mediana informala a mentinut in mare masura pacea in Stramtoarea Taiwan timp de decenii, China neaga acum in mod deschis existenta acesteia.

„Acest tip de comportament distruge status quo-ul si distruge pacea si stabilitatea in aceasta regiune si nu ar trebui sa fie acceptat”, a declarat Wu, adaugand ca China a incercat sa declare stramtoarea Taiwan ca fiind apele sale interne cu „ceva timp” inainte de vizita lui Pelosi.

Acest lucru a avut implicatii dincolo de Taiwan, deoarece China incearca sa isi extinda influenta in Pacificul de Vest, a spus Wu. Dar a adaugat ca a ramas optimist in privinta viitorului.

„Democratia va invinge”, a spus el. „Daca va uitati la autoritarism, acesta nu rezista. Poate parea puternic si poate parea ca se extinde. Dar nu este rezistent si la un moment dat se va prabusi”.

Intrebat daca situatia poate fi numita criza, Wu a spus ca acest lucru depinde in cele din urma de Beijing: „Depinde de vointa liderilor chinezi de a vedea daca vor sa continue relatiile cu Taiwanul… intr-un mod pasnic si stabil.”

Wu a declarat ca nu stie daca liderii chinezi „s-au hotarat” sa foloseasca forta pentru a cuceri Taiwanul, dar oficialii taiwanezi „analizeaza mai multe scenarii diferite”, in special din cauza preocuparilor ca Beijingul ar putea incerca sa distraga atentia de la problemele interne prin crearea unei crize in stramtoarea Taiwan.

„Lucrul important pentru noi este ca trebuie sa fim pregatiti”, a declarat Wu. „Vrem sa aparam libertatea si democratia de care ne bucuram aici. Nimeni nu ne poate lua asta”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: