politica

„Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale”. Legea pensiilor a fost adoptata, chiar daca nu sunt fonduri pentru mariri

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminata ca urmare a decizie de neconstitutionalitate a CCR. Parlamentarii din Opozitie nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler acuza deputatii coalitiei de guvernare ca „stoarcerea de voturi de la pensionari”.

Legea a fost adoptata cu 197 de voturi „pentru” si 70 de abtineri.

In cadrul dezbaterilor in plen, parlamentarii din Opozitie nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii.

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca legea pensiilor nu a fost pusa in acord, in comisii, cu decizia Curtii Constitutionale.

„Nici cu ocazia reexaminarii legii dupa decizia CCR, actuala majoritate parlamentara nu a vrut sa adopte o solutie legislativa care sa garanteze in mod real respectarea dreptului la pensie si al dreptului la proprietate privata. CCR a declarat neconstitutionala legea pensiilor, intrucat formula folosita pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclara si permite arbitrariul. Dispozitiile CCR nu au fost transpuse in acest proiect de lege”, a declarat liberalul.

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD, initiatorii legii pensiilor, ca vor sa „storca voturi de la pensionari”.

„Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni inaintea alegerilor parlamentare din 2020 in scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeti ca era in programul de guvernare, desi nu era in forma aceasta. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ati prevazut in legea asigurarilor sociale. Sa folositi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poti pretinde ca reformezi sistemul de pensii, dar sa pastrezi pensiile speciale. (…) Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale”, a afirmat Seidler, citat de Mediafax.

Legea prevede o crestere a punctului de pensie care va intra in vigoare treptat, incepand cu 1 septembrie 2019 si incheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt urmatoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta este de 75 lei. Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde si
perioadele asimilate, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza, la cerere, de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare. La reducerea prevazuta se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil. Reducerea varstei de pensionare se aplica si in cazul in care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.

Totodata, pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor. Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in conformitate cu legislatia in vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati, potrivit documentului.

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei in acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei in 2020, de 58,1 miliarde de lei in 2021, iar in 2022, ar urma sa aiba un impact de 81,1 miliarde de lei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ucraina a distrus inca un sistem rusesc “Buk” in valoare de 10 milioane de dolari. Rusia a pierdut in razboi 1000 de lansatoare antiaeriene

O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …

55 de minute ago

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

3 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

6 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

6 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

6 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

4 ore ago