Luni seara, presedintele american Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de constructie din Canada, iar marti in zori a scris, cum obisnuieste, un mesaj pe Twitter: „Canada a ingreunat foarte mult afacerile fermierilor nostri din domeniul lactatelor, din Wisconsin si alte state de frontiera. Nu vom accepta asta. Veti vedea!”. AFP apreciaza ca este o declaratie de razboi comercial.
Marti, premierul canadian Justin Trudeau a declarat retelei de televiziune CTW News, preluata de France Presse: „Sunt politicos, dar sunt si foarte ferm in apararea intereselor Canadei”. El a promis ca va incepe „respectuos, dar ferm” un dialog cu Statele Unite pentru a demonstra complexitatea integrarii economiilor celor doua tari vecine, conform Agerpres.
Canada, SUA si Mexicul sunt partenere in NAFTA, acordul de liber schimb in America de Nord. Volumul comertului bilateral americano-canadian este aproape de 545 de miliarde de dolari, din care rezulta, potrivit estimarilor de la Washington, un deficit de 11,2 miliarde de dolari pentru SUA. Dezacordul intre Statele Unite si Canada privind lemnul pentru constructii este vechi de 15 ani.
Ministerul comertului din SUA a anuntat luni taxe intre 3,02% si 24,12% asupra importurilor de lemn din Canada, in functie de produse. Sunt vizate doar o parte din tranzactiile respective, care in 2016 au avut o valoare totala de 5,66 miliarde de dolari. Producatorii americani ii acuza pe cei canadieni ca practica preturi de dumping, posibile deoarece beneficiaza de subventii. Unele estimari arata ca taxele ar putea duce la costuri cu 12% mai mari pentru locuintele din SUA.
Marti, la Casa Alba, ministrul american al comertului, Wilbur Ross, a declarat ca, pentru Statele Unite, Canada este „un aliat apropiat, un aliat important”. „Sunt in general un vecin bun, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa respecte regula jocului”, a adaugat el. Afluxul de lemn nu este un act de buna vecinatate, iar „in industria lactatelor exista sentimentul ca au luat o decizie cam brusca saptamana trecuta”, a mai spus Ross.
In privinta lactatelor, Canada limiteaza importurile de concentrate de proteine din lapte. Cu cateva zile in urma, intr-o vizita in Wisconsin, stat mare producator de lapte si branzeturi, presedintele Trump a apreciat ca este o masura „necinstita”.
Partea canadiana sustine ca urmareste doar limitarea efectelor supraproductie din SUA. Premierul Trudeau i-a asigurat pe producatorii de lactate din tara sa ca guvernul sprijina industria agroalimentara.
„Am castigat in trecut si vom castiga din nou”, a dat asigurari marti ministrul canadian al resurselor naturale, Jim Carr, citat de Reuters. La Casa Alba, Donald Trump a avut un alt punct de vedere: „Canada a fost foarte dura cu Statele Unite”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…