Numarul accidentelor de circulatie provocate de utilizatorii trotinetelor electrice s-a dublat in ultimii ani
Numarul accidentelor de circulatie in care sunt implicati utilizatorii de trotinete electrice este in crestere in ultimii ani, numai in 2022 fiind inregistrate in total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu fata de 2021, potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Organizatia citeaza datele puse la dispozitie de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, potrivit carora anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, usoare si grave.
„Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducatorilor trotinetelor, printre principalele cauze numarandu-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulatie, viteza neadaptata la conditiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea directiei de mers sau circulatia pe sens opus.
In 2022, au fost inregistrate in total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu fata de 2021, cand au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultand decesul a 8 persoane, ranirea grava a 131 persoane si ranirea usoara a altor 5”, se precizeaza in comunicatul UNSAR.
Procentul mare de accidente rezultate din vina conducatorilor de trotinete se pastreaza si in cazul accidentelor usoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente usoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu ranirea usoara a 919 persoane.
„Utilizarea trotinetelor electrice ofera mobilitate in trafic, insa nu este lipsita de riscuri. De aceea, mai ales daca ne uitam la rata in crestere a accidentelor cu trotinete, este important sa fim cat mai atenti in trafic, dar si sa apelam la solutii adecvate de protectie, precum politele de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, presedinte si director general al UNSAR.
Potrivit UNSAR, mai multi asiguratori au in portofoliu polite care ofera protectie financiara si pentru astfel de situatii neprevazute. Asadar, in cazul in care o persoana care circula cu trotineta electrica sau cu bicicleta accidenteaza pe cineva sau provoaca daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurator, in baza unei polite de raspundere civila. In acelasi timp, pentru cel vinovat, o solutie eficienta in cazul in care este nevoie de ingrijiri medicale poate fi o polita de asigurare de accidente persoane, de sanatate sau de viata.
Infiintata in 1994, UNSAR reprezinta 21 de companii de profil care detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.