Numarul gospodariilor cu panouri fotovoltaice pe casa va trece de 130.000 anul acesta
Numarul gospodariilor cu sisteme fotovoltaice instalate pe case va trece de 130.000, odata cu finalizarea editiei 2023 a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Andrei Antipa, vicepresedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), scrie Agerpres.
„Noi ne ocupam de celebrul program „Casa Verde”. (…) Suntem practic la a treia editie, speram ca sa fie cea mai reusita ca forma de organizare. Pe programul de anul acesta, unde am alocat doua miliarde de lei, am transferat responsabilitatea analizei catre instalatori, astfel incat sa putem instala programele cat mai repede si sa nu le blocam prin procese anevoioase de verificare. Astazi (joi, 22 iunie, n.r.) s-a incheiat ultima regiune de dezvoltare. Am incercat sa-l impartim (programul, n.r.) pe regiuni de dezvoltare si de aceea avem mai multe sesiuni de inscriere, astfel incat sa fie repartizat cat de cat uniform la nivel national si sa nu fortam foarte mult retelele, si asa incarcate pana acum. Odata cu finalizarea programului, vom reusi sa introducem, asa cum ne-am propus, undeva la 80.000 de sisteme noi de fotovoltaice la nivel national, care impreuna cu celelalte de la sesiunile precedente, vom ajunge la peste 120.000 – 130.000 de sisteme fotovoltaice pentru persoane fizice, la nivel national”, a transmis Antipa, la conferinta PRIA Renewable Energy.
Intrebat de ce se aplica principiul „Primul venit, primul servit” in selectia programului „Casa Verde Fotovoltaice” si nu se aplica un set de conditii pentru doritori, reprezentantul AFM a mentionat ca este vorba despre un principiu european.
„Principiul „Primul sosit, primul servit” este un principiu european, nu e principiu romanesc. E folosit in Romania foarte des, pentru ca este foarte dificil sa gasesti sistemul, mai ales pentru persoane fizice. Eu pe ce criterii stabilesc daca anumite persoane fizice se califica sau nu? Eu am o capacitate administrativa limitata… Ca sa fac o evaluare concreta pe persoane fizice, unde sunt sute de mii de solicitanti… Astazi s-a incheiat ultima sesiune, la ora 9:10 fusesera 500.000 de accesari. Saptamana trecuta am avut 3.800.000, a fost atacat site-ul AFM si a rezistat surprinzator de bine. Sunt solicitari foarte multe. Noi nu putem evalua lucrurile acelea, pentru ca oricum nu este relevant. Putem sa le repartizam la nivel national in asa fel incat sa nu suprasolicitam reteaua, dar sa punem criterii de selectie pentru persoane fizice este nejustificat”, este de parere Andrei Antipa.