Numerologie cu profesorii din Galati, un nou scandal in Educatie: „Nu-mi aduc aminte ca scoala romaneasca sa fi fost vreodata atat de jos”
Inspectoratul scolar judetean Galati a transmis profesorilor un document prin care sunt invitati sa participe la un proiect online intitulat „Numerologia – o 9 legatura intre dascal si elev”. Profesorul universitar Ciprian Mihali are o reactie dura: „Nu-mi aduc aminte ca scoala romaneasca sa fi fost vreodata atat de jos incat reprezentantii ei sa-si piarda capacitatea de a discerne intre stiinta si sarlatanie”.
„Intr-o tara in care Cumpanasu este, deloc surprinzator, ‘proful’ cel mai iubit de elevi, inspectoratele scolare judetene trimit scolilor invitatia de a participa la o escrocherie numita ‘Proiect Educativ: Numerologia – o 9 legatura dascal-elev’ (da, exact cu aceasta grafica stupida).
Invitatia mai spune bombastic si mincinos ca ‘proiectul faciliteaza, prin intermediul numerelor si al numerologiei – stiinta care se ocupa de studiul calitativ al acestora, o cunoastere rapida si profunda atat in relatia dascal-elev, cat si intre elevi, in calitate de colegi, prin valorificarea potentialului si a capacitatilor innascute ale copiilor’.
Nu-mi aduc aminte ca scoala romaneasca sa fi fost vreodata atat de jos incat reprezentantii ei sa-si piarda capacitatea de a discerne intre stiinta si sarlatanie.
Nu cred ca e admisibil ca inspectoratele scolare judetene sa intretina in randul profesorilor din Romania confuzia intre stiinte precum chimia, fizica, matematica si pseudo-stiinte precum numerologia sau astrologia. Iar daca e asa, nu mai exista niciun motiv pentru care sa nu introducem in curricula scolara cursuri de citire a horoscopului, de ghicit in cafea sau in bobi, iar ghicitoarele celebre ale patriei sa nu devina doctori Honoris Causa.
Difuzand o asemenea informatie la nivel national, venind din partea unei asociatii care propune cursuri despre „calculul vibratiei zilei de nastere”, „cifra de vibratie interioara” si „cifra de vibratie a destinului”, inspectorii judeteni isi dovedesc incompetenta si incultura, incapabili fiind sa realizeze cat rau pot face educatiei romanesti, profesorilor si copiilor, promovand asemenea forme de impostura. Nu vad o diferenta de calitate intre numerologi si pradatori precum Cumpanasu: cu totii lucreaza la distrugerea ultimelor redute de incredere in rostul scolii pentru generatiile ce vin.
Mi se pare ca o cercetare disciplinara in randul inspectorilor scolari care au difuzat aceasta aiureala este cel mai putin lucru care trebuie facut in acest caz”, a scris Mihali pe Facebook.
Noul inspector general al judetului Galati, Selena Costea, a trimis o adresa cadrelor didactice prin care le invita sa participe la proiectul online „Numerologia – o 9 legatura intre dascal si elev”. Adresa are antetul inspectoratului scolar, iar proiectul este initiat de o asociatie a numerologilor.
„Asociatia Numerologilor din Romania va invita sa ti fiti parteneri in cadrul Proiectului Educational gratuit „Numerologia – o 9 legatura dascal-elev”, adresat exclusiv cadrelor didactice din invatamantul formal si alternativ – educatori, invatatori, profesori. (…) Proiectul faciliteaza, prin intermediul numerelor si al numerologiei – stiinta care se ocupa de studiul calitativ al acestora, o cunoastere rapida si profunda atat in relatia dascal-elev, cat si intre elevi, in calitate de colegi, prin valorificarea potentialului si a capacitatilor innascute ale copiilor,” se arata in documentul transmis.
Prima intalnire se va desfasura vineri seara, in mediul online, iar invitatia este adresata cadrelor didactice din invatamantul formal si alternativ. Seful ISJ Galati sustine ca nu a militat pentru studierea numerologiei in scoli.
„Din moment ce solicitarea a venit pe cale oficiala era firesc sa facem acest demers (…) Nu am propus studierea numerologiei in scoli”, a declarat inspectorul scolar, Selena Costea, in cadrul unei conferinte de presa, citata de Mediafax.
La randul sau, fostul inspector general spune ca zilnic, pe adresa inspectoratului sosesc numeroase solicitari asemanatoare, acestea fiind redirectionate catre profesori fara antetul institutiei.
„Hartii cu anunturi care se tin de tot felul de asociatii, fundatii sau chiar persoane, legate de tot felul de activitati, vin in fiecare zi la inspectorat. Sigur, poti sa le trimiti sau sa nu le trimiti mai departe. Ei asta cer, sa le trimiti mai departe. De obicei nu poarta antetul, dar nu este o chestie noua. Eu nu as fi trimis-o cu adresa de inaintare”, a explicat, la solicitarea Mediafax, fostul inspector general al judetului Galati, Onut Atanasiu.