externe

NY Times: Un general rus de top stia despre planurile de rebeliune ale sefului mercenarilor, potrivit unor oficiali americani

Un general rus de top a avut cunostinta din timp de planurile lui Evgheni Prigojin de a se razvrati impotriva conducerii militare a Rusiei, potrivit spionajului american, ceea ce ridica intrebari referitoare la sprijinul pe care liderul mercenar a crezut ca il are in conducerea armatei, scrie New York Times.

Oficialii incearca sa afle daca generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al trupelor Rusiei in Ucraina, a ajutat la planificarea actiunilor lui Prigojin de la sfarsitul saptamanii trecute, care au reprezentat cea mai dramatica amenintare la adresa presedintelui Vladimir Putin in cei 23 de ani de cand se afla la putere.

Generalul Surovikin este un lider militar respectat care a ajutat la consolidarea liniilor de lupta dupa contraofensiva ucraineana de anul trecut, spun analistii. El a fost inlocuit din functia de comandant suprem in ianuarie, dar si-a pastrat influenta in conducerea operatiunilor de razboi si ramane popular in randul trupelor.

Oficialii americani au declarat ca exista semne ca si alti generali rusi ar fi putut sustine incercarea lui Prigojin de a schimba prin forta conducerea Ministerului Apararii. Oficiali americani au declarat ca Prigojin nu ar fi lansat revolta daca nu ar fi crezut ca si alte persoane aflate in pozitii de putere ii vor veni in ajutor.

Daca generalul Surovikin a fost implicat in evenimentele de la sfarsitul saptamanii trecute, acesta ar fi cel mai recent semn al luptei interne care a caracterizat conducerea militara a Rusiei de la inceputul razboiului lui Putin in Ucraina si ar putea semnala o fractura intre sustinatorii lui Prigojin si cei doi consilieri militari ai lui Putin: Serghei Soigu, ministrul Apararii, si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major General.

Putin trebuie sa decida acum, spun oficialii, daca crede ca generalul Surovikin l-a ajutat pe Prigojin si cum ar trebui sa raspunda.

Marti, FSB a declarat ca renunta la acuzatiile penale de „revolta armata” impotriva lui Prigojin si a membrilor trupelor sale. Dar daca Putin gaseste dovezi ca generalul Surovikin l-a ajutat pe Prigojin, nu va avea alta optiune decat sa-l inlature de la comanda, spun analistii militari.

Unii fosti oficiali spun ca Putin ar putea decide insa sa il pastreze pe generalul Surovikin, daca va ajunge la concluzia ca acesta a avut cunostinta de ceea ce a planuit Prigojin, dar nu l-a ajutat.

„Putin este reticent in a schimba oamenii”, a declarat Alexander Baunov, cercetator senior la Carnegie Russia Eurasia Center. „Dar daca serviciile secrete ii pun dosare pe birou si daca unele dosare il implica pe Surovikin, s-ar putea sa-si schimbe decizia.”

Oficiali americani de rang inalt sugereaza ca o alianta intre generalul Surovikin si Prigojin ar putea explica de ce Prigojin este inca in viata, in ciuda faptului ca a capturat un important centru militar rusesc si a ordonat un mars armat asupra Moscovei.

Oficialii americani au evitat sa discute public despre rebeliune, de teama sa nu alimenteze narativul lui Putin ca tulburarile au fost orchestrate de Occident.

Cu toate acestea, oficialii americani sunt interesati sa faca oarecum publice informatiile care submineaza pozitia generalului Surovikin, pe care il considera mai competent si mai nemilos decat alti membri ai comandamentului. Indepartarea sa ar fi, fara indoiala, in beneficiul Ucrainei, ale carei trupe sustinute de Occident conduc o contraofensiva menita sa recupereze teritoriile confiscate de Moscova.

Generalul Surovikin s-a pronuntat impotriva rebeliunii imediat ce aceasta a devenit publica, vineri, intr-un videoclip in care a indemnat trupele rusesti din Ucraina sa isi mentina pozitiile si sa nu se alature revoltei.

„Va indemn sa va opriti”, a declarat generalul Surovikin intr-un mesaj postat pe Telegram. „Inamicul abia asteapta ca situatia politica interna sa se inrautateasca in tara noastra”.

Dar un fost oficial a numit acest mesaj ca fiind asemanator cu „un videoclip cu ostatici”. Limbajul corporal al generalului Surovikin a sugerat ca nu se simtea confortabil sa denunte un fost aliat, unul care ii impartasea parerea despre conducerea militara rusa.

Citeste si: Revolta armata in Rusia. Generalul Surovikin, apel cu mana pe arma catre Prigojin: „Suntem de acelasi sange, nu puteti face jocul inamicului”

Un alt general rus – generalul-locotenent Vladimir Alekseiev – a publicat propriul apel video, calificand orice actiune impotriva statului rus drept „o injunghiere in spatele tarii si al presedintelui”. Dar cateva ore mai tarziu, el a aparut intr-o alta inregistrare video, discutand cu Prigojin in orasul rusesc Rostov-pe-Don, unde luptatorii Wagner au capturat instalatii militare.

„S-au intamplat prea multe lucruri ciudate care, in opinia mea, sugereaza ca a existat o intelegere secreta pe care nu am inteles-o inca”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA in Rusia, intr-un interviu telefonic.

„Ganditi-va cat de usor a fost sa cucereasca Rostovul”, a spus McFaul. „Exista garzi inarmate peste tot in Rusia si, brusc, nu mai este nimeni prin preajma?”

Experti independenti si oficiali americani si aliati au declarat ca Prigojin parea sa creada ca o mare parte din armata rusa se va ralia de partea sa in timp ce convoiul sau se indrepta spre Moscova.

Prigojin a lucrat cu generalul Surovikin in timpul interventiei militare rusesti in Siria si l-a descris ca fiind cel mai capabil comandant din armata rusa. Fosti oficiali au declarat ca generalul Surovikin nu a sprijinit debarcarea lui Putin, dar pare sa fi fost de acord cu Prigojin ca Soigu si generalul Gherasimov trebuiau sa fie demisi.

„Surovikin este un general decorat, cu o istorie complexa”, a declarat Dara Massicot, cercetator senior in domeniul politicilor la RAND Corporation. „Se spune ca este respectat de soldati si este vazut ca fiind competent”.

Generalul Surovikin si Prigojin s-au confruntat cu Soigu si cu generalul Gherasimov in legatura cu tacticile folosite in Ucraina. In timp ce performanta generala a armatei ruse in razboi a fost ridiculizata ca fiind sub asteptari, analistii i-au creditat pe generalul Surovikin si pe Prigojin pentru putinele succese ale Rusiei.

In cazul generalului Surovikin, acest succes limitat a constat in retragerea, gestionata cu profesionalism, a trupelor rusesti din Herson, unde au fost aproape incercuite toamna trecuta si lipsite de aprovizionare. Pe baza interceptarilor comunicatiilor, oficialii americani au concluzionat ca frustrarea generalului Surovikin reprezenta pozitia unei factiuni de generali de linie dura care intentiona sa foloseasca cele mai dure tactici impotriva ucrainenilor.

In mod similar, mercenarii Wagner au obtinut un oarecare succes in cucerirea orasului Bahmut din estul tarii, dupa o lupta de noua luni in care, conform propriilor socoteli ale lui Prigojin, aproximativ 20.000 de soldati Wagner au fost ucisi. Oficialii americani si analistii militari spun ca zeci de mii de soldati au murit in lupta pentru Bahmut, printre acestia numarandu-se si soldati Wagner care erau fosti detinuti cu putina pregatire inainte de a fi trimisi la razboi. Prigojin s-a plans frecvent ca inaltii oficiali rusi din domeniul apararii nu le furnizau trupelor sale suficiente arme.

In toamna anului trecut, cand generalul Surovikin a fost pus la conducerea efortului Armatei Ruse in Ucraina, el a fost al doilea om care a primit postul, inlocuind un general care a rezistat doar o luna. Generalul Surovikin nu a rezistat mult mai mult, dar a avut performante mult mai bune in saptamanile in care a fost la conducere.

Cu toate acestea, pana in ianuarie, generalul Surovikin a fost retrogradat, iar Putin i-a incredintat comanda directa a razboiului generalului Gherasimov, care a promis sa readuca fortele rusesti in ofensiva. Retrogradarea generalului Surovikin, spun analistii militari, a fost privita ca o lovitura data lui Prigojin.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Apel „in al 11-lea ceas” al lui Bolojan catre Ciuca, Lasconi si Geoana: „Sa nu fragmentam voturile pentru modernizarea Romaniei”

Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…

3 ore ago

Ciuca: „PSD este un partid in buzunarul mafiei imobiliare. Noi, liberalii, am platit un pret pentru coalitia cu PSD”

Candidatul PNL pentru functia suprema in stat, Nicolae Ciuca, il ataca dur pe Marcel Ciolacu,…

11 minute ago

Reactia lui Lasconi la apelul lui Bolojan: „Da, daca vrem sa oprim blatul PSD este nevoie de un gest ferm: candidat unic de dreapta”

Candidatul USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a anuntat duminica, din nou, ca raspuns la apelul…

16 minute ago

Atacul fatal al unui urs a unit o comunitate italiana din Tirolul de Sud impotriva repopularii zonei cu animale salbatice

Ursii bruni, introdusi in provincia Trentino (Tirolul de Sud, nord-estul Italiei) in urma cu 20…

3 ore ago