O australianca a devenit prima persoana din lume care a supravietuit unei bacterii mortale „mancatoare de carne”
O australianca a devenit prima persoana documentata din lume care a supravietuit unui agent patogen care este de obicei cauza bolii mortale „picioare negre” la bovine si oi, potrivit The Guardian.
Medicii femeii au publicat in aceasta saptamana cazul in Medical Journal of Australia, detaliind tratarea cu succes a agentului patogen, dupa ce singurele alte doua cazuri cunoscute la oameni – unul in SUA si celalalt in Japonia – s-au dovedit fatale.
Dr. Ria Ko, autorul principal al articolului, lucra la departamentul de boli infectioase din cadrul Spitalului Prince of Wales din Sydney, cand femeia de 48 de ani s-a prezentat anul trecut cu insuficienta multiorganica, inclusiv a ficatului si a rinichilor si tensiune arteriala foarte scazuta.
Femeia a fost internata imediat la terapie intensiva cu dureri abdominale, diaree, semne de soc si febra. Ko a efectuat teste de hemocultura si a descoperit ca o bacterie din sangele pacientului despre care ea nu auzise pana acum – Clostridium chauvoei – era cauza de baza a infectiei.
Cand se analizeaza istoricul expunerii pacientului, in cazul bolilor infectioase se intreaba despre expunerea la sol in gradini. Ko a descoperit ca femeia era in proces de mutare si de replantare in gradina si avea zgarieturi pe brate de la pisicile ei, care fusesera agitate de schimbarea mediului.
„Ne-am gandit ca cel mai probabil punct de intrare pentru aceasta insecta ar fi din solul contaminat, Clostridium chauvoei intra in sange prin aceste zgarieturi”, a spus ea.
Desi in documentele medicale erau putine informatii despre cum sa fie tratati oamenii infectati cu aceasta bacterie, in lumea veterinara era bine cunoscut ca principala cauza a piciorului negru la bovine si ovine, a spus Ko.
La animale, atunci cand solul infectat intra in sange prin taieturi, provoaca rapid mionecroza, moartea muschiului de la picioare, a spus Ko. „Oile si bovinele nu se pot plange sau comunica ca au aceasta durere, asa ca citim in literatura ca cel mai frecvent simptom al piciorului negru este moartea, deoarece fermierii gasesc acest animal mort si apoi descopera ca au picior negru.”
La pacienta ei, agentul patogen a produs toxine care provoaca enterocolita necrozanta, prin care sectiuni ale tesutului intestinal mor si poate fi descris ca „mancator de carne”, a spus Ko.
David Beggs, un specialist veterinar de bovine la Universitatea din Melbourne, a spus ca bacteria Clostridium care cauzeaza piciorul negru este o „verisoara” a bacteriilor care provoaca botulismul si tetanosul, care sunt, de asemenea, preluate din sol si cresc atunci cand ajung intr-un mediu bogat in nutrienti care nu are oxigen.
Piciorul negru la bovine arata similar cu sindromul de gangrena gazoasa la om, unde tot tesutul din jurul infectiei moare si devine foarte gazos, a spus Beggs.
In prima saptamana, femeia si-a revenit relativ rapid, functia ficatului si a rinichilor s-a imbunatatit dupa ce a primit antibiotice si terapie cu oxigen hiperbaric, o procedura folosita pentru a creste cantitatea de oxigen care ajunge in tesuturi, a spus Ko.
Ea a spus ca terapia cu oxigen hiperbaric a fost folosita deoarece exista unele dovezi pentru limitarea cresterii infectiei cu Clostridium care a provocat gangrena gazoasa in infectiile piciorului diabeticilor.
Pacienta a fost externata de la terapie intensiva in a patra zi de spitalizare. Cu toate acestea, in a noua zi, durerile abdominale i-au revenit si o tomografie computerizata a evidentiat o gaura in peretele intestinal care a necesitat o interventie chirurgicala urgenta. „Patologul a reusit sa identifice zona intestinului care a fost atat de subtire, a fost ca o hartie subtire … si apoi a fost perforata”, a spus Ko.
Femeia a fost externata la doua saptamani si jumatate de la operatie. Lucrarea academica spune ca, desi agentul patogen agresiv a fost considerat pana acum letal, tratamentul de succes a fost posibil printr-o abordare multidisciplinara.
Profesorul Anton Peleg, directorul sectiei de boli infectioase la spitalul Alfred si Universitatea Monash, a spus ca femeia a fost „norocoasa” ca a supravietuit infectiei.
„Au existat doar doua alte cazuri descrise in literatura de specialitate ale acestui tip de bacterii, care provoaca o severa infectie, iar in acele cazuri, cei doi pacienti au murit”, a spus Peleg.
Studiul lui Ko vine la mai putin de o luna dupa ce primul caz din lume de vierme rotund parazit care infecteaza creierul unui om a ajuns pe prima pagina a ziarelor, iar expertii in boli infectioase au avertizat ca amenintarea cu noi infectii este in crestere.
Peleg a spus ca acest caz evidentiaza importanta purtarii manusilor in timpul gradinaritului si a spalatului pe maini dupa aceea. El a spus ca celalalt mod in care bacteria ar fi cauzat infectia femeii a fost daca aceasta a ingerat sporii bacteriei in tractul gastrointestinal.
Ko a mai spus ca ingestia a fost posibila, dar nu a existat o expunere semnificativa la legume sau fructe contaminate.