O calatorie de 7 ani pentru a livra pe Pamant o mostra de pe un asteroid, se va incheia in Utah

life

Pe 8 septembrie 2016, sonda OSIRIS-REx a fost lansata cu scopul de a deveni prima misiune a NASA care va preleva o mostra de pe un asteroid din apropierea Pamantului si de a o aduce pe planeta noastra. Fiecare pas al calatoriei de sapte ani a fost unul neasteptat, plin de provocari si momente demne de Hollywood, potrivit CNN.

Sonda spatiala de marimea unei furgonete a intrat pe orbita in jurul asteroidului Bennu in decembrie 2018, oferind imagini detaliate ale steroidului care se invarte. Bennu este in esenta o gramada de moloz tinut impreuna de gravitatie.

Si cand OSIRIS-REx s-a apropiat pentru a colecta o proba, evenimentul a dezvaluit ca suprafata asteroidului este ca o groapa cu bile de plastic – care ar fi putut inghiti sonda daca nu ar fi dat inapoi rapid.

Acum, saga unei sonde spatiale care s-a invartit in jurul unui asteroid este pe cale sa se incheie – si sa conduca la un nou si captivant capitol de explorare.

Sonda spatiala OSIRIS-REx a ajuns pe orbita Pamantului si urmeaza sa patrunda in atmosfera si sa aterizeze in desertul Utah. NASA va transmite evenimentul in direct duminica, incepand cu ora 10 a.m. ET  (ora 17 ora Romaniei).

Dupa ce capsula va fi parasutata, OSIRIS-REx va porni intr-o noua aventura pentru a explora asteroidul Apophis.

Continutul capsulei va fi dezvaluit publicului pe 11 octombrie.

O analiza a rocilor si a solului ar putea aduce lamuriri privind inceputul sistemului nostru solar, precum si despre compozitia asteroizilor din apropierea Pamantului care intr-o zi s-ar putea ciocni cu planeta noastra.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: