O cometa a „ricosat” din planeta Saturn, cu peste 10.000 de km/h, in afara sistemului nostru solar. Ipoteze privind originea obiectului interstelar

news

Astronomii cred ca au descoperit o cometa rapida pe care Saturn a trimis-o in afara sistemului nostru solar cu o viteza care eclipseaza cu mult cele mai rapide avioane de lupta ale omenirii, conform USA Today care preiau date publicate de The Institute of Physics (IOP) 

Desi intalnirea planetara a avut loc inca din 2022, abia in iunie echipa de oameni de stiinta a identificat cometa de mare viteza si a analizat datele pentru a formula primele concluzii.

Intr-o lucrare publicata in iulie, astronomii au stabilit ca obiectul spatial a fost aruncat departe de Saturn cu o viteza suficient de mare pentru a o trimite pe o traiectorie hiperbolica, ceea ce inseamna ca a avut impulsul necesar pentru a iesi din sistemul nostru solar si a intra in spatiul interstelar.

Cu toate acestea, originea cometei inainte de a ajunge pe Saturn ramane dificil de dedus, au scris cercetatorii. Ar putea fi vorba de un alt obiect interstelar care trece prin sistemul nostru solar? Sau explicatia este mult mai banala? Iata ce au aflat despre obiectul ceresc, supranumit cometa A117uUD.

Cometa a atins viteze de peste 10.000 km/h dupa intalnirea cu Saturn

Cometa A117uUD a fost observata pentru prima data pe 14 iunie de catre sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

In urmatoarea luna, o echipa de astronomi a efectuat 142 de observatii ale obiectului pentru a-si face o idee despre traiectoria sa. Ei au descoperit ca, in timp ce orbita in jurul Soarelui, cometa s-a intalnit cu planeta cu inele Saturn, a doua ca marime din sistemul nostru solar dupa Jupiter.

Dar intalnirea cu gigantul gazos nu a fost lipsita de importanta: Modelele au aratat ca impulsul lui Saturn a aruncat efectiv cometa pe un curs interstelar cu o viteza de peste 10.000 de km/h a constatat echipa.

Ca si comparatie, un avion Lockheed Martin F-16 poate atinge o viteza maxima de putin peste 2.000 de km/h.

Aparent, cometa parea a fi un obiect interstelar, si nu ar fi prima data cand un corp ceresc ne viziteaza din afara sistemului nostru solar.

In 2017, cometa Oumuamua – in hawaiiana „cercetas” sau „mesager” – a devenit primul astfel de intrus detectat zburand prin sistemul solar, nedumerind oamenii de stiinta datorita formei si traiectoriei sale ciudate.

Cometa sau nava spatiala extraterestra?

De fapt, roca spatiala a fost atat de misterioasa incat profesorul de la Harvard si astrofizicianul teoretician Avi Loeb a afirmat ca acea cometa – lunga cat un teren de fotbal si subtire ca un trabuc – a emis o teorie indrazneata: teoria lui Loeb se baza pe ideea ca Oumuamua a reusit sa accelereze pe masura ce se apropia de Soare exploatandu-si energia solara sub forma unei „panze usoare”, asemanatoare cu modul in care panza unei nave prinde vantul.

Deoarece niciun fenomen natural nu ar fi capabil de o astfel de calatorie spatiala, Loeb, care nu este strain de teoretizarea originii interstelare a diferitelor obiecte, a sugerat in esenta ca Oumuamua ar fi putut fi chiar o nava spatiala extraterestra.

Cu toate acestea, un studiu realizat in martie 2023 a explicat orbita ciudata a cometei printr-un simplu mecanism fizic considerat a fi comun in cazul multor comete inghetate: degazarea hidrogenului pe masura ce cometa se incalzeste in lumina soarelui.

Doi ani mai tarziu, astronomul amator Gennadiy Borisov a descoperit o alta cometa din afara sistemului nostru solar, cometa 2I/Borisov.

A117uUD provine din sistemul nostru solar

Cu toate acestea, echipa de cercetatori este acum convinsa ca aceasta cometa, A117uUD, provine chiar de aici, din sistemul nostru solar.

Acum a fost confirmata ca fiind a doua cometa din sistemul solar care a fost efectiv lansata in afara sistemului nostru solar, devenind un obiect interstelar de sine statator.

Prima a fost cometa C/1980 E1 (Bowell), care s-a intalnit cu Jupiter in 1980 si a fost aruncata in mod similar in afara sistemului solar, potrivit studiului astronomilor.”Faptul ca au fost observate doua ricoseuri dupa intalnirea planetei in mai putin de 45 de ani sugereaza ca astfel de evenimente sunt relativ frecvente”, a concluzionat echipa.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: