Una dintre etapele rachetei de lansare a satelitului din Coreea de Nord a explodat marti dupa separare, a aratat un videoclip filmat de un observator astronomic sud-coreean, in ceea ce unii analisti au spus ca ar fi fost o distrugere deliberata pentru a preveni recuperarea resturilor, potrivit Reuters.
Coreea de Nord a lansat, marti, pe orbita, primul sau satelit spion, dupa ce doua incercari anterioare din acest an s-au incheiat cu prabusirea rachetelor in timpul zborului.
Videoclipul a fost filmat de o camera pe care Universitatea Yonsei din Coreea de Sud o foloseste pentru a urmari meteorii. Analistii au spus ca pe filmare se observa racheta Chollima-1 traversand cerul si o etapa se desparte. Etapa inferioara cade apoi pentru cateva momente inainte de a exploda.
„De data aceasta se pare ca au detonat propulsorul din prima etapa in aer. Acest tip de masura nu a fost vazut in incercarile anterioare de lansare si ar fi putut fi un efort de a impiedica autoritatile sud-coreene si americane sa recupereze propulsorul, deoarece este echipat cu un nou motor”, a declarat Byun Yong-Ik, profesor de astronomie la Universitatea Yonsei.
Marco Langbroek, expert in sateliti la Universitatea de Tehnologie Delft din Tarile de Jos, a declarat ca videoclipul arata primele doua etape, prima explodand dupa separarea celei de-a doua.
„Acest lucru este cu siguranta neobisnuit”, a spus el pentru Reuters, mentionand ca majoritatea etapelor de racheta sunt lasate sa cada in mare.
„Nu este posibil sa spunem cu siguranta daca a fost intentionat sau un accident, dar Coreea de Nord a spus ca a folosit un mecanism de autodistrugere la ultima lansare din august, ca masura de siguranta dupa ce racheta a esuat. Este cu siguranta posibil sa fi fost facut in mod intentionat, pentru a preveni recuperarea unei etape intacte de catre Occident”, a spus Langbroek.
Armata sud-coreeana incearca sa gaseasca resturi de racheta, a declarat joi parlamentului ministerul apararii din Coreea de Sud.
Dupa ce prima lansare a unei rachete Chollima-1 din luna mai a dat gres, iar aceasta a cazut in mare intre peninsula coreeana si China, navele sud-coreene si americane au recuperat parti ale rachetei, inclusiv incarcatura utila a satelitului, despre care au spus ca „nu era potrivit pentru uz militar”.
Recuperarea unor parti ale rachetei ar putea oferi informatii valoroase cu privire la capacitatile si componentele sale, au spus expertii.
Coreea de Sud a acuzat Rusia ca acorda ajutor tehnic Coreei de Nord pentru aceasta ultima lansare. Rusia a negat orice cooperare militara, dar presedintele Vladimir Putin a promis public in septembrie ca va ajuta Coreea de Nord sa construiasca sateliti.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…