O experienta scolara inedita: transformarea unor texte despre Holocaust in benzi desenate – Presshub

news

Expozitie

Daca treci acum prin Piata Unirii din Timisoara, vezi randuite cu fata catre Muzeul National de Arta si spre splendida Casa Bruck opt panouri galbene cu o expozitie neobisnuita. De departe pare o poveste in benzi desenate pentru copii. De aproape insa vezi personaje in uniforma nazista, oameni batuti si schingiuti. Expozitia spune o poveste din istoria dura a Holocaustului din Banat documentata de elevii a doua scoli, Scoala Gimnaziala 18 din Timisoara si Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj.

Despre proiectul initiat de Institutul „Elie Wiesel” au aflat peste 130 de elevi de la mai multe scoli din Timisoara si din judet la o dezbatere organizata in sala festiva a Comunitatii Evreiesti din Timisoara. Introdusa in programa de anul scolar trecut ca disciplina obligatorie la clasa a XI-a, Istoria evreilor. Holocaustul i-a familiarizat intrucatva pe copii cu un trecut care nu trebuie uitat.

Proiectul „Istorii locale ale Holocaustului” a inceput in 2023 cu implicarea a zece scoli din orase ca Sibiu, Oradea, Lugoj, Timisoara, Tg.Jiu, Cluj, Baia Mare, Sighet s.a. Elevii selectati au avut de documentat povesti locale ale Holocaustului pe care le-au transformat in scenarii si story-board-uri de banda desenata. Apoi ilustratorul Octav Ungureanu le-a desenat.

Gabriela, Raluca si Orsolya au fost invitate de regizorul Florin Iepan, moderatorul intalnirii, sa vorbeasca despre experienta lor in proiect.

„Eu nu am cunoscut istoria evreilor pana la liceu. Proiectul ne-a invatat cum sa citim documente si marturii, cum sa accesam date si informatii online. Am extras unele informatii despre Martin, am scris textul asa cum ar trebui desenat”, a relatat Raluca.

Elaborarea n-a fost simpla, fiindca elevii de azi nu stiu cum aratau mijloacele de comunicare ale perioadei de razboi: un telefon sau un aparat de radio. Asa ca investigarea Internetului a fost intensa.

Copiii din Banat au ales sa spuna povestea lui Martin Schottek, un tanar evreu stramutat de la Resita la Oravita si inclus in 1941 in programul de munca fortata la Detasamentul 102 Evrei, in cele mai nemiloase conditii. Dupa un periplu prin mai multe locuri din tara unde erau dusi la munca, Martin este eliberat.

Pe doua panouri ale expozitiei din Piata Unirii se poate citi impresionanta poveste a lui Martin.

Dezbaterea, care a atins si prezentul confruntat cu un reviriment agresiv al extremei drepte, secondate si de extrema stanga, a rememorat imprejurarile Holocaustului din Banat: legile antisemite au fost aplicate evreilor banateni, intelectualilor (profesori, avocati, medici, farmacisti) li s-a interzis sa practice. Barbati si, ulterior, femei au fost inclusi in detasamente de munca fortata sub autoritate militara. De-a lungul anilor, comunitatea banateana de 12.000 evrei in perioada interbelica s-a diminuat pana azi la aproximativ 600 de evrei. La aceasta au contribuit si persecutiile din timpul Holocaustului, care au stimulat emigrarea.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: