externe

O explicatie surprinzatoare pentru declinul global al religiei

Religia este in declin in intreaga lume, in special in Statele Unite. Intr-o lucrare recenta, cercetatorii au sustinut ca automatizarea sub forma de robotica si inteligenta artificiala este adevaratul motor al acestei tendinte recente. O serie de experimente au aratat ca expunerea la automatizare la nivel national si local este legata de o reducere a religiozitatii, transmite Big Think.

De la inceputul secolului XXI, religia este in retragere in intreaga lume. Potrivit rezultatelor studiului World Value Survey, realizat intre 2007 si 2019, importanta lui Dumnezeu a scazut in medie in 39 din cele 44 de tari analizate. Mai mult, procentul de persoane care se identifica ca fiind nereligioase a crescut cu peste 10% in natiuni precum Singapore, Islanda, Chile si Coreea de Sud in ultimul deceniu.

Declinul religiei este cel mai frapant in Statele Unite. Intre 1940 si 2000, numarul de membri ai bisericilor se situa in jurul a 70%, potrivit Gallup. Dar, odata cu inceperea noului mileniu, numarul acestora a scazut vertiginos. Pana in 2020, numarul de membri ai bisericilor s-a prabusit la 47%. Intre 2007 si 2020, proportia americanilor care nu sunt afiliati la nicio religie a crescut de la 16% la 30%.

Credinta in fiinte supranaturale, zei si zeitati si venerarea lor a fost o fateta fundamentala a existentei umane timp de mii de ani, insa declinul religiei se desfasoara extrem de rapid. Ce ar putea explica aceasta bulversare a societatii globale?

Religiozitatea, pe cale de disparitie

Progresul tehnologic atrage o mare atentie din partea cercetatorilor ca o posibila explicatie. In trecut, oamenii recurgeau la credinta religioasa pentru a cauta raspunsuri si a rezolva problemele. Acum avem tehnologia.

„Atunci cand oamenii pot folosi tehnologia pentru a prezice vremea, pentru a diagnostica si trata boli si pentru a produce resurse, s-ar putea sa se bazeze mai putin pe credintele si practicile religioase”, a scris recent o echipa internationala de cercetatori intr-un articol publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dar daca tehnologia anuleaza nevoia de religie, atunci de ce nu am asistat la o scadere masiva a credintelor in timpul Revolutiei Industriale, al cursei spatiale sau al aparitiei calculatoarelor personale? De ce declinul religiei a devenit atat de raspandit si de rapid doar recent?

Cercetatorii au oferit o ipoteza: nu tehnologia in sine este cea care reduce religiozitatea, ci mai ales automatizarea sub forma roboticii si a inteligentei artificiale, care a devenit proeminenta abia in secolul XXI.

„Aceasta afirmatie se bazeaza pe cercetari recente privind perceptiile laice ale automatizarii”, au scris ei. „Astfel de studii arata ca oamenii atribuie tehnologiei de automatizare abilitati care se apropie de supranatural.”

„Din punct de vedere istoric, oamenii s-au bazat pe agenti supranaturali si pe profesionisti religiosi pentru a rezolva probleme instrumentale care depasesc domeniul de aplicare al capacitatii umane. Aceste probleme pot parea mai usor de rezolvat pentru oamenii care lucreaza si traiesc in spatii puternic automatizate.”

Automatizarea si declinul religiei

Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au efectuat patru experimente. In primul, acestia au urmarit declinul religios intre 2006 si 2019 in 68 de tari prin intermediul unei intrebari de tip „da sau nu” adresate la un sondaj cu peste 2 milioane de respondenti: „Este religia o parte importanta a vietii dumneavoastra de zi cu zi?”. Apoi au corelat aceste date cu stocul operational anual de roboti industriali al fiecarei natiuni.

„Expunerea la robotica a fost asociata in mod robust si negativ cu religiozitatea in intreaga lume”, au raportat ei. Asocierea s-a mentinut atunci cand s-a controlat PIB-ul pe cap de locuitor, dezvoltarea telecomunicatiilor si dezvoltarea energetica”.

In urmatorul experiment, oamenii de stiinta s-au concentrat doar pe declinul religiei in Statele Unite, comparand religiozitatea si cresterea roboticii in zonele metropolitane intre 2008 si 2016.

„Zonele metropolitane cu niveluri mai ridicate de crestere a roboticii (+1 abatere standard) au inregistrat un declin anual de aproximativ 3% in religie in fiecare deceniu”, au afirmat acestia.

Pentru cel de-al treilea experiment, cercetatorii au urmarit 46.680 de persoane dintr-o comunitate intre 2009 si 2020, masurand credinta lor declarata in Dumnezeu si expunerea lor la automatizare la locul de munca. Ei au descoperit ca persoanele care lucrau la locuri de munca cu o expunere mai mare la inteligenta artificiala si robotica au raportat scaderi semnificativ mai mari ale religiozitatii de-a lungul timpului.

„Persoanele cu locuri de munca care aveau o abatere standard mai mare decat media privind expunerea profesionala la IA aveau cu 45% mai putine sanse sa creada in Dumnezeu, in comparatie cu persoanele cu ocupatii care aveau un nivel mediu de expunere la IA”, au scris autorii.

Experimentul patru a fost realizat la cel mai local nivel. Cercetatorii au urmarit 238 de angajati dintr-o singura organizatie de-a lungul timpului, masurand in mod direct expunerea acestora la IA si religiozitatea lor. Expunerea la IA a fost legata de o scadere a credintei religioase.

Toate studiile finalizate sunt corelative si, prin urmare, nu dovedesc cauzalitatea. Dar, luate impreuna, ele sustin puternic afirmatia autorilor ca automatizarea reduce credinta religioasa.

„Studiile noastre demonstreaza ca automatizarea este legata de declinul religios in mai multe traditii religioase (de exemplu, crestina, musulmana si budista), regiuni ale lumii (de exemplu, America de Nord, Asia de Sud si Oceania) si niveluri de analiza”, au comentat acestia.

Constatarile lor sunt in concordanta cu reflectiile altor cercetatori, inclusiv ale lui Neil McArthur, directorul Centrului pentru etica profesionala si aplicata de la Universitatea din Manitoba. Scriind in The Conversation la inceputul acestui an, el a prezis ca unii oameni ar putea in curand sa se inchine la IA in loc de zei. Inteligenta artificiala generativa, cum ar fi ChatGPT, de exemplu, are deja trasaturi adesea asociate cu zeitatile, cum ar fi nemurirea, inteligenta aparent nelimitata si lipsa vulnerabilitatilor umane, cum ar fi durerea si foamea. Pe masura ce IA creste in importanta si putere, declinul global al religiei ar putea continua si chiar accelera.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Dubai si Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

5 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov il acuza pe Musk ca i-a „dezactivat de la distanta” vehiculul Tesla

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadirov, l-a acuzat joi pe Elon Musk ca i-a dezactivat de…

6 ore ago

Dispozitivele care au explodat in Liban au fost „detonate cu ajutorul unor mesaje electronice”

Misiunea libaneza la ONU a declarat ca o investigatie preliminara asupra dispozitivelor de comunicatii care…

6 ore ago

Marea Britanie solicita incetarea imediata a focului intre Israel si Hezbollah

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a cerut o incetare imediata a focului intre Israel…

6 ore ago

Sapaturi cu surprize la un sit arheologic din Franta. Echipa a descoperit un mesaj vechi de 200 de ani al unui arheolog

O echipa de studenti voluntari la un sit arheologic din nordul Frantei a primit un…

6 ore ago

Dunarea ameninta Budapesta cu inundatii istorice

Budapesta se confrunta cu cele mai severe inundatii din ultimii 10 ani, Dunarea atingand niveluri…

6 ore ago