O femeie care a primit un rinichi de porc modificat genetic a revenit la dializa dupa ce organul a cedat

life

Un al doilea pacient care a primit un rinichi de la un porc modificat genetic, a revenit la dializa dupa ce medicii au fost nevoiti sa indeparteze organul care a incetat gradual sa functioneze dupa 47 de zile, potrivit NBC.

Lisa Pisano a fost a doua persoana care a primit un rinichi de la un porc modificat genetic, iar NYU Langone Health a anuntat ca femeia este stabila dupa o operatie de prelevare a organului de la inceputul acestei saptamani.

Primul pacient care a primit un transplant de rinichi de porc, Richard „Rick” Slayman de la Spitalul General din Massachusetts, a murit la inceputul lunii mai, la aproape doua luni dupa transplant. Medicii de acolo au spus ca nu exista niciun indiciu ca a murit ca urmare a transplantului experimental.

Inima si rinichii lui Pisano cedau, asa ca in aprilie medicii i-au implantat o pompa mecanica pentru a-i face inima sa bata si apoi rinichiul de porc.

La inceput parea ca isi revine bine. Dar dr. Robert Montgomery, care a condus transplantul, a spus ca exista „provocari unice” in gestionarea atat a pompei, cat si a noului rinichi. Tensiunea i-a a scazut prea mult de mai multe ori pentru un flux sanguin optim catre rinichi.

Rinichiul si-a pierdut functia pana cand medicii nu au mai putut sa ii dea medicamente imunosupresoare, a spus Montgomery intr-o declaratie vineri.

O biopsie renala recenta nu a aratat semne de respingere – cea mai mare ingrijorare in cazul transplanturilor experimentale de la animal la om – dar fluxul sanguin nu a fost suficient, a spus el. NYU va studia in continuare rinichiul pentru mai multe informatii despre cum a reactionat in interiorul unei persoane vii.

De asemenea, pacienta nu era un candidat viabil pentru pompa cardiaca care prelungeste viata in timp ce facea dializa, iar boala ei de inima a impiedicat, la randul sau, un transplant de rinichi traditional.

Pisano a declarat pentru Associated Press in aprilie ca stia ca rinichiul de porc s-ar putea sa nu functioneze, dar „am riscat. Si in cel mai rau caz, daca nu a functionat pentru mine, ar fi functionat pentru altcineva.”

Peste 100.000 de oameni sunt pe lista de asteptare pentru transplant din SUA, majoritatea au nevoie de un rinichi, iar alte mii mor in asteptare. In speranta de a umple deficitul de organe donate, mai multe companii de biotehnologie modifica genetic porcii, astfel incat organele lor sa fie mai asemanatoare cu ale oamenilor, pentru a nu fi respinse de sistemul imunitar al oamenilor.

Studiile formale ale unor astfel de organe sunt de asteptat sa inceapa anul viitor. Intre timp, NYU si alte echipe de cercetare au transplantat temporar rinichi si inimi de porc in persoane aflate in moarte cerebrala, cu rezultate promitatoare.

Pe langa transplantul de rinichi de porc de la Mass General, Universitatea din Maryland a transplantat inimi de porc in doi barbati care nu aveau alte optiuni si ambii au murit in cateva luni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: