O femeie din Iasi a primit 100.000 de lei despagubiri de la firma de asigurari, dupa un accident rutier provocat chiar de sotul ei, care a adormit la volan

news

accident rutier, femeie, Iasi, sofer, sot, despagubiri, companie de asigurari

 

O femeie din Iasi a ajuns sa fie despagubita pentru ranile suferite intr-un accident provocat de propriul sot. In fata instantei, ea si-a justificat pretentiile prin prevederile unui ordin de ministru care stabileste un punctaj pentru fiecare leziune produsa intr-un accident, punctaj transformat ulterior in bani.

Cu acelasi ordin de ministru in fata, firma de asigurari a ajuns la un cu totul alt punctaj, mult mai mic. Judecatorii au decis insa ca ordinul nu este aplicabil si au facut propria evaluare.

Potrivit cotidianului local Ziarul de Iasi, in iulie 2021, Carmen P. era pasagera in autoturismul VW condus de sotul sau. Pe DN 24, in Satu Nou, pe sensul de mers dinspre Vaslui spre Iasi, soferul a adormit la volan. Autoturismul a parasit partea carosabila si a lovit puternic un cap de pod. Femeia a suferit multiple fracturi si fisuri ale vertebrelor. A avut nevoie de mai bine de o luna de ingrijiri medicale, dar acestea nu i-au redat starea de sanatate. Poarta inca un corset cu o tija metalica de sustinere a coloanei vertebrale, iar cinci vertebre sunt prinse in suruburi. Durerile de coloana au devenit cronice, iar zilnic ambele picioare ii amortesc. Sistemul de prindere a corsetului i-a provocat o afectiune dermatologica, iar tulburarile depresive se manifesta in continuare.

La doi ani de la accident, in septembrie anul trecut, femeia s-a adresat instantei, chemand in judecata firma de asigurari la care sotul sau avea incheiata polita RCA. In actiunea sa, ea a solicitat acordarea unor daune morale in valoare de 414.000 lei. Suma a fost calculata in baza Ordinului comun nr. 1/2293/2022 al Autoritatii de Supraveghere Financiara si al Ministerului Sanatatii. Ordinul vizeaza stabilirea despagubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere, in baza unui punctaj stabilit de Institutul de Medicina Legala. Raportul de evaluare traumatologica depus de femeie la dosar stabilea 75 de puncte pentru vatamarile fizice si 15 puncte pentru cele psihice. Conform ordinului, fiecare punct de trauma este echivalat cu dublul salariului de baza minim brut pe tara. La data accidentului, acesta era de 2.300 lei lunar, rezultand astfel cei 414.000 lei solicitati.

De cealalta parte, reprezentantii SC Grawe Romania SA au contestat punctajul prezentat de Carmen P. Ei au trimis documentatia unui medic specialist, care a intocmit propriul raport de evaluare, ajungand la un total de doar 20,5 puncte de trauma. Pretentiile femeii ar fi fost deci mult exagerate, depasind sfera notiunii legale de „satisfactie echitabila” si ajungand in cea a „imbogatirii fara justa cauza”. Cei 414.000 lei solicitati echivalau cu 180 de salarii minime de la data accidentului, echivalentul a 15 ani de munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: