O curte de apel iraniana a mentinut sentinta de 13 ani de inchisoare pronuntata impotriva lui Mahsa Yazdani, mama unui tanar ucis in timpul tulburarilor nationale de anul trecut, dupa ce a fost condamnata pentru acuzatii precum „propaganda impotriva sistemului” si „insultarea liderului” pentru comentariile pe care le-a facut pe retelele de socializare cu privire la uciderea fiului sau de catre fortele guvernamentale.
Sentinta subliniaza pozitia necrutatoare a regimului iranian fata de criticile legate de protestele, care au izbucnit in urma mortii lui Mahsa Amini in septembrie 2022. Moartea lui Amini, survenita in circumstante controversate in timp ce se afla in custodia politiei, a starnit indignare si demonstratii de amploare impotriva politicilor guvernului, in special a celor privind drepturile femeilor si libertatile generale, transmite Radio Europa Libera.
Fiul lui Yazdani, Mohammad Javad Zahedi, avea 20 de ani cand a fost impuscat mortal de catre fortele guvernamentale in orasul Sari din nordul tarii. In urma mortii acestuia, Yazdani si-a exprimat durerea pe retelele de socializare, scriind: „Sunt distrusa, aceasta pierdere m-a innebunit, arunc un blestem asupra intregului regim”.
Zahedi a fost una dintre sutele de victime in timpul protestelor care au izbucnit in urma mortii lui Amini, o femeie de 22 de ani retinuta pentru o presupusa incalcare a legii privind purtarea valului islamic.
Agentia de stiri Human Rights Activists News Agency afirma ca peste 500 de persoane au fost ucise in timpul tulburarilor, inclusiv 71 de minori, in timp ce fortele de securitate incearca sa inabuse disidenta generalizata.
Tensiunile dintre guvern si familiile celor ucisi sau arestati in timpul protestelor la nivel national au crescut in ultimele saptamani, dupa prima comemorare a mortii multor protestatari, precum si a lui Amini.
Guvernul a fost acuzat ca a intensificat presiunea asupra familiilor victimelor prin arestari colective si prin convocarea familiilor indurerate de catre agentiile de securitate, cu scopul de a le impiedica sa comemoreze moartea celor dragi, ceea ce guvernul se teme ca va declansa noi tulburari.
Tratamentul aplicat mormintelor victimelor a sporit si mai mult angoasa familiilor. Mormintele, inclusiv cel al lui Amini, au fost vandalizate in repetate randuri, un act care evidentiaza si mai mult incercarile guvernului de a suprima disidenta si de a controla povestea din jurul protestelor.
Organizatiile internationale pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au condamnat actiunile Iranului. Diana Eltahawy, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, a criticat eforturile autoritatilor iraniene de a obstructiona justitia si de a exacerba suferinta familiilor celor decedati, descriind actiunile acestora ca fiind „fara limite”.
Premierul PSD Marcel Ciolacu a anuntat, vineri, ca poate sa faca publice informatiile din Ucraina,…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…
Candidatul PNL la Presedintie, Nicolae Ciuca, a prezentat vineri seara o noua dovada ca PSD…
Un profesor din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, a fost pus sub control judiciar pentru…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…