life

O femeie paralizata a reusit sa „vorbeasca”, in premiera, prin intermediul unui avatar

O femeie paralizata a reusit sa vorbeasca folosind o tehnologie care a transpus semnalele creierului ei in vorbire si expresii faciale cu ajutorul unui avatar, potrivit The Guardian.

Experimentul aduce sperante ca interfetele creier-computer (BCI) ar putea fi pe punctul de a transforma viata persoanelor care si-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unor afectiuni precum accidentele vasculare cerebrale si scleroza laterala amiotrofica (ALS).

Pana acum, pacientii s-au bazat pe sintetizatoare de vorbire lente, care implica scrierea cuvintelor folosind urmarirea ochilor sau miscari faciale mici, facand imposibila conversatia naturala.

Aceasta tehnologie foloseste electrozi mici implantati pe suprafata creierului pentru a detecta activitatea electrica in partea creierului care controleaza vorbirea si miscarile fetei. Aceste semnale sunt traduse direct in discursul si expresiile faciale ale unui avatar digital, inclusiv zambetul, incruntarea sau surpriza.

„Scopul nostru este de a restabili un mod complet de comunicare, care este intr-adevar cel mai natural mod de a vorbi cu ceilalti. Aceste progrese ne aduc mult mai aproape de a face din aceasta o solutie reala pentru pacienti”, a spus profesorul Edward Chang, care a condus lucrarile la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

Pacienta, o femeie in varsta de 47 de ani, a ramas paralizata in urma unui accident vascular cerebral in urma cu mai bine de 18 ani. Ea nu poate vorbi sau tasta si comunica in mod normal folosind tehnologia de urmarire a miscarilor, care ii permite sa selecteze incet literele cu pana la 14 cuvinte pe minut.

Echipa i-a implantat in centrul vorbirii un dreptunghi de grosimea unei hartii, cu 253 de electrozi.

Electrozii au interceptat semnalele creierului care, daca nu ar fi fost accidentul vascular cerebral, ar fi controlat muschii din limba, maxilar, laringe si fata.

Dupa implantare, femeia a lucrat cu echipa pentru a antrena algoritmul AI sa detecteze semnalele unice ale creierului pentru diferite sunete prin repetarea diferitelor fraze de mai multe ori.

Computerul a invatat 39 de sunete distincte si a fost folosit un model de limbaj in stil ChatGPT pentru a traduce semnalele in propozitii inteligibile. Acesta a fost apoi folosit pentru a controla un avatar cu o voce personalizata pentru a suna ca vocea femeii inainte de accidentul vascular, pe baza unei inregistrari de la nunta ei.

Intr-un test care a implicat mai mult de 500 de fraze, tehnologia a decodat incorect 28% din timp si a generat 78 de cuvinte pe minut, comparativ cu 110-150 de cuvinte rostite de obicei intr-o conversatie normala.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt de parere ca tehnologia de acum este foarte aproape sa devina utila pentru pacienti.

Urmatorul pas crucial este crearea unei versiuni wireless a BCI care ar putea fi implantata sub craniu.

„Posibilitatea de a-si controla liber propriile computere si telefoane cu aceasta tehnologie ar avea efecte profunde asupra independentei si interactiunilor sociale ale oamenilor”, a spus dr. David Moses, profesor asistent in neurochirurgie la UCSF si coautor al cercetarii.
Descoperirile sunt publicate in revista Nature.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Apple, Disney, Sony si alte mari corporatii vor cumpara iar publicitate pe platforma X a lui Elon Musk, pentru a obtine favorurile administratiei Trump

Sprijinul lui Elon Musk pentru Donald Trump este pe cale sa revigoreze afacerea in declin…

28 de minute ago

O romanca si fiul sau, arestati in Spania dupa ce au sustras din seiful batranului pe care-l ingrijeau aur si bijuterii in valoare de 50.000 de euro

O femeie de 51 de ani, de nationalitate romana, care lucra ca menajera si ingrijitoare…

O oră ago

Probleme in paradis? Melania Trump nu se va muta la Casa Alba, alaturi de sotul ei, Donald Trump, in al doilea mandat al acestuia

Este putin probabil ca Melania Trump sa se mute la Washington cu norma intreaga in…

O oră ago