O ferma canadiana va creste vaci ecologice, create pentru a eructa mai putin metan
Primavara viitoare, cand se vor naste viteii de la o ferma canadiana de lactate, ei vor fi printre primii din lume crescuti cu un obiectiv specific: sa eructeze mai putin metan, potrivit Reuters.
Fermierul Ben Loewith din Lynden, Ontario, a inceput in iunie sa insemineze artificial 107 vaci si juninci cu material seminal de taur cu o trasatura genetica speciala: continut scazut de metan.
„Cresterea selectiva pentru emisii mai mici, atata timp cat nu sacrificam alte trasaturi, pare o victorie usoara”, a spus Loewith.
Aparitia geneticii comerciale pentru a produce vaci de lapte care emit mai putin metan ar putea ajuta la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de gaz cu efect de sera, spun oamenii de stiinta si expertii din industria laptelui.
Eructatia este sursa principala de emisii de metan de la bovine. Semex, compania care i-a vandut materialul seminal lui Loewith, a spus ca aceasta trasatura ar putea reduce emisiile de metan din efectivul de lactate din Canada cu 1,5% anual si cu pana la 20%-30% pana in 2050.
Compania a inceput in aceasta primavara sa comercializeze acest material seminal in 80 de tari, printre care o ferma in Marea Britanie si fabrici de lapte in SUA si Slovacia, a declarat vicepresedintele Drew Sloan.
Unii oficiali din industria produselor lactate nu sunt convinsi inca de aceasta calitate, spunand ca ar putea duce la probleme de digestie.
Departamentul de agricultura al Canadei a declarat intr-un e-mail ca nu a evaluat inca acest sistem, dar ca reducerea emisiilor de la animale este „extrem de importanta”.
In timp ce fermierii pot hrani bovinele cu aditivi pentru a reduce productia de metan, efectele acestora dispar odata ce bovinele inceteaza sa le manance si nu sunt aprobate pentru utilizare in Statele Unite.
Materialul de reproducere cu continut scazut de metan este produsul unui parteneriat dintre Semex si agentia de inregistrare a laptelui din Canada, Lactanet, si se bazeaza pe cercetarile oamenilor de stiinta canadieni.
Lactanet a lansat in aprilie prima evaluare nationala a metanului genomic din lume si a produs rezultate de la vaci si juninci Holstein in 6.000 de ferme, reprezentand aproape 60% din fermele de produse lactate din Canada.
Inregistrarile au fost facute timp de sapte ani, de cercetatorii de la Universitatea din Guelph si o de la Universitatea din Alberta. Oamenii de stiinta au capturat expiratiile bovinelor pentru a masura cantitatea de metan si apoi au comparat datele cu informatiile genetice si cu mostrele de lapte.
Emisiile de metan de la vacile de lapte canadiene variaza foarte mult, de la 250 la 750 de grame pe zi, a declarat Christine Baes, profesor de biostiinte animale la Universitatea din Guelph, care a lucrat la proiect. Selectarea pentru trasatura cu continut scazut de metan ar putea duce la emisii din ce in ce mai mici, a spus ea.
Unele tari si companii alimentare au inceput sa incurajeze fermierii sa cumpere vite care emit mai putin metan.
Din 2025, Noua Zeelanda va incepe sa taxeze fermierii pentru metanul emis de bovine.
Alti experti in produse lactate au spus ca o astfel de abordare ar putea fi problematica.
Juha Nousiainen, vicepresedinte al companiei Valio, o fabrica finlandeza de lapte, a avertizat ca cresterea vitelor pentru a eructa mai putin metan ar putea crea probleme digestive. Metanul este produs de microbii din intestinul vacii, deoarece digera fibrele, nu de animalul insusi, a spus el.