O furtuna violenta distruge granarul Greciei pentru anii urmatori
Centrul agricol al Greciei este sub ape – iar recuperarea va dura mult timp, scrie Politico.
Atena cere ajutor de la Bruxelles dupa ce o furtuna violenta a adus precipitatii record saptamana trecuta, transformand campia Thessaliei – unde se produce un sfert din productia agricola a tarii – intr-un vast lac.
„Am avut parte de cele mai grave inundatii din istoria noastra. Aceasta este probabil una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodata Europa”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis dupa ce s-a intalnit marti, la Strasbourg, cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Dupa ce a lovit Grecia, furtuna s-a transformat intr-un puternic „medicane” – un ciclon mediteranean – si a adus devastare in estul Libiei, unde barajele unor lacuri de acumulare au cedat si cartiere intregi au fost maturate de inundatii. Mii de persoane au murit si alte mii sunt date disparute, potrivit Crucii Rosii.
In Grecia, unde cel putin 15 persoane au murit in urma inundatiilor, autoritatile au inceput sa evalueze pagubele.
In regiunea Thessalia, in 48 de ore a plouat mai mult decat intr-un an intreg, inundand campia fertila din centrul tarii. Potrivit serviciului de monitorizare Copernicus al UE, aproximativ 73.000 de hectare – o suprafata aproape la fel de mare ca cea a orasului New York – sunt sub ape.
Avand in vedere ca aceasta campie reprezinta 25 % din productia agricola a Greciei, amenintarea penuriei si a cresterii preturilor este acum foarte mare.
Aproximativ un sfert din graul si orzul Greciei sunt cultivate acolo, precum si peste 30 % din bumbac, o treime din naut, linte si fistic, o cincime din fanul folosit in cresterea animalelor, precum si jumatate din productia industriala de rosii.
Expertii avertizeaza ca, din cauza namolului si a noroiului care se depun pe campuri, inundatiile ar putea afecta calitatea solului in anii urmatori. Efthymios Lekkas, un expert in gestionarea dezastrelor, a declarat pentru televiziunea de stat ca va fi nevoie de cel putin cinci ani pana cand campia sa redevina fertila.
Dezastrul survine la doar cateva zile dupa ce cel mai mare incendiu de vegetatie inregistrat in Europa – care a afectat marea majoritate a fermelor din regiunea Evros din vestul Greciei – a fost in cele din urma stins.
„Am avut pagube masive la productia noastra agricola si pagube semnificative la infrastructura noastra”, a declarat Mitsotakis, „dar cel mai profund, a afectat vietile oamenilor”.
Fermierii locali se tem pentru viitorul lor. Thessalia are deja a doua cea mai mare rata a somajului in randul tinerilor din UE, de aproape 40 %.
Regiunea gazduieste numerosi crescatori de animale, producand 70 la suta din carnea de porc a tarii si o treime din carnea de miel si oaie. Mai mult de o cincime din laptele de oaie grecesc – baza pentru branza feta – este produs in Thessalia.
George Didagelos, un crescator de porci din apropierea orasului Karditsa si vicepresedinte al asociatiei grecesti de crestere a animalelor, a declarat ca si-a pierdut toti cei 6.600 de porci. Cum apele sunt inca inalte, nu a reusit sa le recupereze carcasele.
„Acum ca a iesit soarele, intreaga situatie cu animalele moarte poate fi o bomba sanitara”, a avertizat el.
Ministerul Sanatatii i-a avertizat pe localnici sa nu foloseasca decat apa imbuteliata, al carei cost a explodat in asa masura incat autoritatile au fost nevoite sa stabileasca un pret maxim.
Solicitare de ajutor
Preturile alimentelor, care erau deja in crestere, sunt de asemenea asteptate sa explodeze. „Vom plati pentru carnea de miel la fel de mult ca la Bruxelles si in Suedia”, a prezis Didagelos.
Amploarea pagubelor ramane incerta. Guvernatorul regional al Thessaliei, Kostas Agorastos, a declarat la televiziunea de stat ca estimeaza costurile la 2 miliarde de euro sau mai mult.
Mitsotakis a solicitat marti ajutor financiar de la Bruxelles, in timp ce von der Leyen a declarat ca Grecia ar putea accesa aproximativ 2,25 miliarde de euro din mai multe surse de finantare ale UE.
Insa Mitsotakis a declarat ca blocul comunitar trebuie sa intensifice finantarea de urgenta in caz de dezastru prin intermediul Fondului de solidaritate al blocului.
„Este foarte clar ca vechile reguli ale jocului nu se mai aplica la situatia cu care ne confruntam”, a spus el.
Desi rolul exact al schimbarilor climatice in inundatiile din Grecia si Libia nu a fost inca evaluat, oamenii de stiinta spun ca astfel de fenomene meteorologice extreme vor deveni tot mai frecvente cu cat planeta se incalzeste mai mult.
Furtuna a fost probabil supraincarcata de temperaturile peste medie din Marea Mediterana din aceasta vara, parte a tendintei de incalzire globala.
Karsten Haustein, climatolog la Universitatea din Leipzig, a declarat ca apa calda „nu numai ca alimenteaza aceste furtuni in ceea ce priveste intensitatea precipitatiilor, ci le face si mai feroce”.
Transformarea acestei furtuni in medicane, a adaugat el, „este probabil un rezultat al incalzirii [temperaturilor de la suprafata marii] si, prin urmare, si al schimbarilor climatice provocate de om”.