life

O „masca inteligenta” ieftina ar putea detecta bolile respiratorii

Oamenii de stiinta spun ca au creat o „masca inteligenta” care poate analiza respiratia purtatorului si poate detecta semne revelatoare de boala, potrivit The Guardian.

Cercetatorii spera ca dispozitivul – care poate transmite datele catre o aplicatie prin Bluetooth – va oferi o modalitate accesibila si convenabila de a capta si analiza imediat biomarkerii respiratiei legati de procesele respiratorii si metabolice.

Ei spun ca are potentialul de a imbunatati eforturile de a diagnostica precoce afectiuni precum bolile pulmonare si de a monitoriza conditiile si de a sprijini planuri de tratament personalizate.

„Tehnologia noastra poate servi ca o platforma generala de analiza a respiratiei. Putem alege diferiti senzori pentru o anumita conditie sau o combinatie de senzori pentru o varietate de conditii”, a spus profesorul Wei Gao de la Institutul de Tehnologie din California, autor principal al cercetarii.

„De exemplu, masca pe care am evaluat-o in aceasta lucrare poate monitoriza simultan afectiunile rinichilor, precum si inflamatia cailor respiratorii in BPOC [boala pulmonara obstructiva cronica] si astmul.”

In revista Science, echipa arata ca metodele actuale de analiza a respiratiei pacientilor se confrunta cu provocari in ceea ce priveste condensarea vaporilor – care necesita adesea galeti cu gheata sau refrigerare – in timp ce analizele unor astfel de probe sunt de obicei efectuate intr-un laborator.

In schimb, masca lor este echipata cu un dispozitiv, numit EBCare, care permite monitorizarea biomarkerilor din respiratia pacientului.

Cercetatorii au spus ca au folosit o abordare dubla a respiratiei: dispozitivul EBCare nu numai ca este fabricat dintr-un material care poate pierde cu usurinta caldura, dar contine hidrogen care este racit prin evaporarea naturala a apei.

Respiratia condensata este directionata catre un senzor incorporat care poate detecta prezenta si nivelurile diferitelor componente din respiratie, inclusiv continutul de alcool, pH-ul si nivelurile de amoniu si nitriti. Respiratia condensata este apoi directionata catre hidrogel, oferind o sursa de apa continua pentru procesul de evaporare.

Cercetatorii au raportat mai multe teste ale dispozitivului in randul voluntarilor sanatosi, precum si a celor cu afectiuni precum astmul si BPOC.

Printre rezultatele lor, au descoperit ca masca ar putea urmari modificarile concentratiei de alcool din respiratie si, prin urmare, dinamica metabolismului alcoolului, precum si sa monitorizeze modificarile nivelurilor de amoniu asociate cu consumul de proteine.

Acesta din urma, au spus ei, a oferit o alternativa neinvaziva la testele de sange pentru gestionarea bolilor renale si monitorizarea personalizata a metabolismului proteinelor. De asemenea, au descoperit ca concentratia de nitriti in respiratie a fost mai mare in grupurile cu inflamatie a cailor respiratorii, cum ar fi cele cu astm bronsic.

„Aceasta [masca] poate fi purtata in timpul activitatilor zilnice si noaptea. Ofera o monitorizare personala continua a sanatatii, in timp real si la domiciliu, fara a fi nevoie de vizite la clinica”, a spus Gao.

Dispozitivul are, de asemenea, costuri reduse, a spus el: „Partea electronica reutilizabila va costa zeci de dolari, in timp ce partea de eliminare va costa aproximativ 1 USD per dispozitiv”.

Profesorul Ian Hall, de la Universitatea din Nottingham, care nu a fost implicat in lucrari, a spus ca dispozitivul este o piesa de inginerie buna, dar mai este nevoie de munca pentru a demonstra ca poate fi folosit pentru a diagnostica si monitoriza afectiunile, insa s-ar putea dovedi util in cercetare si anume in evaluarea efectelor unui nou medicament.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surpriza totala la Bruxelles: Thierry Breton demisioneaza din functia de comisar al UE, enervat ca Ursula von der Leyen nu-l doreste in noua ei echipa

Thierry Breton a demisionat din functia de comisar european, dand o noua lovitura eforturilor Ursulei…

O oră ago

O noua decizie a ICCJ: Indemnizatia de hrana nu intra in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, 16 septembrie 2024, ca indemnizatia de…

4 minute ago

Reactie socanta a lui Elon Musk, dupa presupusa tentativa de asasinat impotriva lui Trump: „Si nimeni nu incearca macar sa-i asasineze pe Biden si Kamala”

Miliardarul Elon Musk a primit reactii vehemente pe platforma sa X (fosta Twitter) pentru ceea…

47 de minute ago

Mircea Geoana, simplu inginer mecanic in decembrie 1989, a fost angajat in 1990 in MAE „responsabil al biroului Franta”, desi nu stia limba franceza. Francezii il numeau „Jeoana”

Fostul europarlamentar roman Cristian Preda, actualmente profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti, a facut,…

3 ore ago