O mostra de pe asteroidul Bennu contine „elemente cruciale”, spune NASA intr-o dezvaluire istorica
O mostra de pe un asteroid care ar putea servi drept capsula a timpului din primele zile ale sistemului nostru solar a fost in sfarsit dezvaluita, relateaza CNN.
Rocile si praful contin apa si o cantitate mare de carbon, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, ceea ce sugereaza ca asteroizii ar fi putut aduce pe Pamant elementele de baza ale vietii. Esantionul contine aproape 5% carbon in greutate, ceea ce reprezinta una dintre cele mai mari concentratii de carbon care au fost studiate de pe un asteroid, potrivit Dr. Jason Dworkin, cercetator al proiectului OSIRIS-REx la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.
„Aceasta este cea mai mare mostra de asteroid bogata in carbon adusa vreodata pe Pamant”, a declarat Nelson. „Moleculele de carbon si de apa sunt exact genul de material pe care am vrut sa il gasim. Sunt elemente cruciale in formarea propriei noastre planete. Si ne vor ajuta sa determinam originea elementelor care ar fi putut duce la aparitia vietii”, a mai spus el.
Esantionul, colectat de pe asteroidul Bennu, vechi de 4,5 miliarde de ani, in octombrie 2020, de catre misiunea OSIRIS-REx a NASA, a ajuns pe Pamant intr-o capsula la 24 septembrie, in desertul Utah.
De atunci, oamenii de stiinta au lucrat din greu pentru a studia materialele aduse pe Pamant. Rezultatele acestei analize si prima privire asupra esantionului au fost difuzate miercuri in timpul unei transmisiuni live a NASA de la Centrul Spatial Johnson al agentiei din Houston.
In ultimele doua saptamani, echipa stiintifica a analizat o parte din roci si praf folosind un microscop electronic cu scanare, efectuand masuratori in infrarosu si o analiza a elementelor chimice, a declarat cercetatorul principal al OSIRIS-REx, Dante Lauretta.
„Prima analiza arata mostre care contin apa din abundenta sub forma de minerale de argila hidratata si contin carbon atat sub forma de minerale, cat si sub forma de molecule organice”, a spus Nelson.
Echipa a dat publicitatii imagini detaliate ale particulelor care dezvaluie mineralele argiloase care contin apa.
„Acesta este modul in care credem ca apa a ajuns pe Pamant”, a declarat Lauretta, care este, de asemenea, profesor de stiinte planetare la Universitatea din Arizona Regents. „Motivul pentru care Pamantul este o lume locuibila, pentru care avem oceane, lacuri, rauri si ploi, se datoreaza faptului ca aceste minerale de argila au aterizat pe Pamant in urma cu 4 miliarde de ani sau 4 miliarde si jumatate de ani, facand lumea noastra locuibila. Asadar, vedem modul in care apa a fost incorporata in materialul solid”, a mai spus el.
Analiza a dezvaluit, de asemenea, minerale de sulfura, „un element critic pentru evolutia planetara si pentru biologie”, minerale de oxid de fier numite magnetita care reactioneaza la campurile magnetice si alte minerale care ar putea fi importante pentru evolutia organica, a declarat Lauretta.
In interiorul containerului asteapta inca „un intreg cufar cu comori de material extraterestru”, a spus Lauretta.
Cand nava spatiala OSIRIS-REx s-a apropiat de Bennu in urma cu trei ani, a intins spre asteroid un cap al mecanismului de prelevare a probelor de tip Touch-and-Go, sau TAGSAM, si a detonat o incarcatura de azot gazos. Explozia de gaz a ridicat roci si praf de la 50 de centimetri de sub suprafata rocii spatiale. Aceste resturi au intrat in capul TAGSAM.
TAGSAM avea, de asemenea, 24 de tampoane de contact la suprafata care au atins asteroidul si au colectat materialul cu granulatie fina.
Impreuna, praful si rocile colectate de pe suprafata si din interiorul lui Bennu ar putea dezvalui istoria modului in care s-a format si a evoluat asteroidul de-a lungul timpului. De asemenea, aceste informatii vor face lumina asupra compozitiei generale a rocii spatiale, ceea ce ar putea ajuta NASA sa determine cum ar putea devia asteroidul, care are sanse (mici) sa loveasca Pamantul in viitor.
Oamenii de stiinta vor analiza rocile si solul in urmatorii doi ani intr-o camera aseptica din cadrul Centrului Spatial Johnson. De asemenea, esantionul va fi impartit si trimis la laboratoare din intreaga lume, inclusiv la partenerii misiunii OSIRIS-REx de la Agentia Spatiala Canadiana si Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala. Aproximativ 70% din esantion va ramane intact in depozit, astfel incat generatiile viitoare, cu o tehnologie mai buna, sa poata invata chiar mai mult decat ceea ce este posibil acum.
„Pietrele iti spun o poveste”, a spus Lauretta. „Cel mai mare mister cu care ne confruntam in acest moment este: cum treci de la o minge de noroi la ceva care este viu? Cand faci aceasta tranzitie? Cea mai profunda multumire este ca vom face progrese in incercarea de a ne da seama de ce ne aflam aici, in acest univers”, a concluzionat Lauretta.