O nava chineza si una filipineza s-au ciocnit in Marea Chinei de Sud. Cele doua tari se acuza reciproc

externe

China si Filipine s-au acuzat reciproc ca au lovit navele pazei de coasta ale celeilalte tari intr-o zona disputata a Marii Chinei de Sud. Filipine a sustinut ca o nava chineza „a intrat direct si intentionat” in nava sa, in timp ce Beijingul a acuzat Filipine ca a lovit „in mod deliberat” o nava chineza, potrivit BBC.

Ciocnirea de sambata in apropierea Atoluluii Sabina este cea mai recenta dintr-un lung sir de dispute intre cele doua tari peste diferite insule si zone din Marea Chinei de Sud.

In ultimele doua saptamani, au mai avut loc cel putin alte trei incidente in aceeasi zona, care au implicat nave apartinand celor doua tari.

Atolul Sabina, numit de China Xianbin Jiao si Escoda de catre Filipine, este situat la aproximativ 75 de mile marine de coasta de vest a Filipinelor si la 630 de mile marine de China.

Marea Chinei de Sud este o ruta majora de transport maritim, pe care trec marfuri in valoare de trei trilioane de dolari. Beijingul revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv parti revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan si Vietnam.

In urma ultimei ciocniri, paza de coasta a Chinei a cerut Filipinelor sa se retraga de pe Atolul Sabina, promitand in acelasi timp sa „dejoace cu hotarare toate actele provocatoare, tulburarile si incalcarile”.

Paza de coasta din Filipine a declarat ca nu isi va muta nava – Teresa Magbanua – „in ciuda hartuirii, agresiunilor si actiunilor in crestere ale pazei de coasta chineze”.

Nu s-au inregistrat victime in urma accidentului, dar comandantul Jay Tarriela de la Garda de Coasta din Filipine a declarat ca Teresa Magbanua a suferit unele avarii dupa ce a fost lovita de „de mai multe ori” de nava chineza.

Ambasadorul SUA in Filipine, MaryKay L Carlson, a criticat ceea ce a numit actiunile periculoase ale Chinei in regiune.

„SUA condamna multiplele incalcari periculoase ale dreptului international de catre [Republica Populara Chineza], inclusiv lovirea intentionata de astazi a BRP Teresa Magbanua in timp ce acesta desfasura operatiuni legale in ZEE [Filippine]. Suntem alaturi de Filipine in respectarea dreptului international”, a scris ea intr-o postare pentru X.

China a acuzat in repetate randuri Filipine si aliatul sau SUA de escaladarea tensiunilor. Saptamana trecuta, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declarat ca Washingtonul „incurajeaza” Manila sa faca „provocari nesabuite”.

Observatorii se tem ca disputa ar putea declansa in cele din urma o confruntare mai mare in Marea Chinei de Sud.

O incercare anterioara a Filipinelor de a determina Natiunile Unite sa arbitreze s-a incheiat cu decizia potrivit careia China nu avea pretentii legale in asa-numita linie cu noua liniute, granita pe care o foloseste pentru a revendica o mare portiune din Marea Chinei de Sud. Beijingul a refuzat sa recunoasca hotararea.

Dar, in ultimele saptamani, ambele tari au incercat sa detensioneze conflictele imediate de pe mare. Luna trecuta au fost de acord sa permita Filipinelor sa reaprovizioneze avanpostul din al doilea atol Thomas cu alimente, provizii si personal. De atunci, acest lucru a avut loc fara ciocniri raportate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: