O nava vikinga care a pornit intr-o calatorie de trei ani pe stravechile rute ale navigatorilor a ajuns in Marea Adriatica

life

O replica a unei navei vikinge a acostat in portul Bar din Muntenegru, la Marea Adriatica, intr-o calatorie de trei ani prin apele europene, inspirata de navigatorii nordici care au plecat in urma cu un mileniu din Scandinavia pentru a explora, a face comert si a cuceri, transmite Reuters.

Nava Saga Farmann este o reconstructie arheologica la dimensiunea normala a unui vas comercial viking din secolul al X-lea, knarr, fabricat din stejar si pin, care a fost gasit in Norvegia in 1893, dar a fost excavat abia in anii 1970.

„Acesta este tipul de nava care ar calatori in Islanda, sau Groenlanda, chiar si in America de Nord”, a spus Linda Sten Vagnes, unul dintre conducatorii proiectului.

Calatoria, programata sa se incheie in 2026, a fost initial planificata sa urmeze coasta norvegiana spre Marea Alba din nordul Rusiei si raul Volga, dar a fost redirectionata pentru a urma raurile Europei de la vest la est. „A trebuit sa schimbam ruta din cauza razboiului (din Ucraina)”, a spus Sten Vagnes.

In epoca vikingilor, care se intinde intre secolele 8 si 11 d.Hr., nordicii au calatorit din Scandinavia la bordul navelor lungi din lemn pentru a organiza raiduri, comert si asezari intr-o regiune larga, inclusiv America de Nord, folosindu-se de tehnologiei maritime.

Calatoria navei Saga Farman, care a inceput in 2023, a fost inspirata din saga despre vikingii care au calatorit la Constantinopol, capitala imperiului bizantin de atunci.

A fost nevoie de ani de munca grea din partea entuziastilor, cu sprijinul guvernelor Danemarcei si Norvegiei, pentru a realiza o copie exacta a unui knarr. Nava a fost lansata in 2018.

„Este nevoie de mult timp pentru ca cea mai mare parte a muncii pe care o facem este manuala. Este nevoie de multe ore pentru a o construi”, a spus constructorul de nave Axel Hubert Persvik.

In cea mai recenta etapa a calatoriei, nava de 21 de metri lungime si cinci metri latime a navigat din Marea Egee in Marea Adriatica, a declarat Zander Simpson, capitanul navei.

„Urmatoarea etapa a calatoriei este prin Italia, Sicilia… si vom ramane la Roma in aceasta iarna, inainte de etapa de anul viitor, care ne va duce pe coasta Italiei si pe Riviera Franceza pana la Paris”, a adaugat el.

Pe langa vele si vasle, Saga Farmann are patru motoare electrice pentru a o propulsa impotriva vantului si in amonte. Mai mult de trei tone de baterii sunt depozitate la bord, unde servesc pentru propulsie si ca balast.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: