O noua decizie a ICCJ: Indemnizatia de hrana nu intra in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, 16 septembrie 2024, ca indemnizatia de hrana nu trebuie inclusa in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna a personalului contractual platit din fonduri publice si a functionarilor publici.

“Admite recursul in interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov si, in consecinta, stabileste ca: In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 150 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, art. 22 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, art. 23 din Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 177/2008, cu modificarile si completarile ulterioare: Indemnizatia de hrana reglementata de art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intra in baza de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna cuvenita personalului contractual platit din fonduri publice si functionarilor publici. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 16 septembrie 2024”, potrivit site-ului instantei supreme.

Curtea de Apel Brasov a solicitat ICCJ sa se pronunte asupra urmatoarei probleme de drept, solutionata diferit de instante: “Daca – in interpretarea si aplicarea art. 150 din Codul muncii, art. 7 din HG nr. 250/1992, art. 22 din OG nr. 6/2007, art. 23 din OG nr. 10/2008 – indemnizatia de hrana, reglementata de art. 18 din Legea nr. 153/2017, intra in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna cuvenita personalului contractual platit din fonduri publice si functionarilor publici”.

Problema de drept a creat practica judiciara divergenta la nivelul instantelor nationale, inclusiv la nivelul sectiilor civile si de contencios administrativ ale Curtii de Apel Brasov, cea care a sesizat ICCJ.

Punctul de vedere al Colegiului de conducere al Curtii Brasov a fost in sensul ca indemnizatia de hrana nu trebuie inclusa in baza de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna a personalului contractual platit din fonduri publice si a functionarilor publici, sesizand ICCJ cu recursul in interesul legii pentru clarificarea problemei de drept.

Decizia ICCJ se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: