O noua infrangere definitiva a Inspectiei Judiciare. ICCJ i-a respins actiunea de sanctionare a fostului adjunct al lui Kovesi

news

Un complet de 5 al ICCJ a decis, luni, sa respinga ca actiunea prin care Inspectia Judiciara urmarea sa il sanctioneze disciplinar pe Marius Iacob, fost procuror sef adjunct al DNA.

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.11P din 16 septembrie 2020, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.6/P/2020. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 1 martie 2021″, este minuta ICCJ.

In cazul Kovesi, decizia a fost amanata.

Lucian Netejoru a facut recurs dupa ce Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, in septembrie 2020, actiunile disciplinare ale Inspectiei Judiciare impotriva fostului procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si a adjunctului acesteia, procurorul Marius Iacob. Actiunea impotriva fostei sefe a DNA a ramas fara obiect, iar cea impotriva lui Marius Iacob este neintemeiata, au decis atunci procurorii  din CSM.

„Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Laura Codruta Kovesi, procuror sef european, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a), c) si ) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca ramasa fara obiect”, se arata in minuta sedintei de la CSM.

In cazul lui Marius Iacob, caruia Inspectia Judiciara i-a reprosat ca nu s-a abtinut intr-o cauza, Sectia a decis respingerea actiunii disciplinare „ca neintemeiata”.

Laura Codruta Kovesi a fost acuzata de Inspectia condusa de judecatorul Lucian Netejoru de manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, cu referire la cele spuse de Kovesi in timpul unei sedinte de parchet, a carei inregistrare a aparut in presa pe 18 iunie 2017.

„In concret, procurorul-sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare ‘cu ministri’, de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul dintre criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate”, arata IJ in sesizarea cu care s-a adresat procurorilor disciplinari din CSM.

Kovesi a fost acuzata de IJ inclusiv pentru tonul folosit dar si pentru indignarea pe care ar fi putut-o provoca la nivelul opiniei publice prin folosirea acestui ton in timpul unei sedinte care nu era publica.

Kovesi, spune IJ, a folosit „un ton superior si agresiv (…) de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: