externe

O noua lovitura majora pentru Moscova. India se orienteaza catre Occident in ce priveste achizitia de arme puternice, de ultima generatie

India incepe sa se distanteze de cel mai mare furnizor de arme al sau, dupa ce capacitatea Rusiei de a furniza munitii si piese de schimb a fost afectata de razboiul din Ucraina, relateaza Reuters.

India, cel mai mare importator de arme din lume, se orienteaza incet spre Vest, in timp ce Statele Unite cauta sa consolideze legaturile in regiunea Indo-Pacific, sperand sa limiteze o China in ascensiune.

Rusia a furnizat 65% din achizitiile de arme ale Indiei, in valoare de peste 60 de miliarde de dolari in ultimele doua decenii, potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

„Nu este probabil sa semnam niciun acord militar major cu Rusia”, a declarat Nandan Unnikrishnan, expert in Rusia la think tank-ul Observer Research Foundation din New Delhi. „Aceasta ar fi o linie rosie pentru Washington”.

Acest punct de vedere vine in ciuda ofertelor tentante ale Moscovei, descrise de patru surse guvernamentale indiene, printre care un oficial de securitate de rang inalt care s-a pensionat recent. Moscova s-a oferit sa vanda cele mai avansate elicoptere Kamov si avioane de lupta Sukhoi si MiG, la care se adauga fabricarea unor arme in comun cu India.

Rusia a indemnat in mod public India sa intensifice legaturile in domeniul apararii, dar premierul Narendra Modi si-a indreptat atentia catre productia interna cu tehnologie occidentala, au declarat experti si oficiali.

Astfel de eforturi s-ar potrivi mai bine cu programul „Make in India” al lui Modi pentru a incuraja productia interna.

India se asteapta sa cheltuiasca aproape 100 de miliarde de dolari pentru comenzi in domeniul apararii in urmatorul deceniu, a declarat ministrul Apararii.

Anul trecut, India si Statele Unite au semnat un acord pentru ca General Electric (GE.N) sa produca motoare in India pentru a propulsa avioanele sale de vanatoare, prima concesie americana de acest fel pentru o tara care nu este aliata.

O alta cauza a legaturilor stranse dintre India si Statele Unite este ingrijorarea provocata de actiunile Chinei, in conditiile in care trupele chineze si indiene sunt implicate intr-un impas la granita dintre cele doua tari. In 2020, in Himalaya, a avut loc una dintre cele mai sangeroase confruntari din ultimele cinci decenii, fiind ucisi 24 de soldati.

China si India au purtat un razboi in 1962, dar frontiera lor, lunga de peste 3.200 km, este inca contestata.

India trebuie sa mearga pe o linie fina in legaturile cu Rusia, fiind cel mai mare cumparator al armelor rusesti si, din 2022, unul dintre cei mai mari cumparatori ai petrolului sau. Oprirea acestor schimburi comerciale ar impinge Moscova mai aproape de Beijing, singura alta economie majora cu care trateaza.
„Achizitia de arme iti cumpara influenta”, a declarat oficialul de securitate pensionat. „Inchizandu-le, le faci aservite Chinei”.

Comertul cu Rusia in domeniul energiei si in alte domenii ar ajuta „sa o tina cat mai departe posibil de China”, a adaugat analistul Unnikrishnan.

„Pe masura ce razboiul din Ucraina se intinde, se ridica intrebari daca Rusia va putea sa ne dea piese de schimb”, a declarat Swasti Rao, expert in Eurasia la Institutul de stat Manohar Parrikar pentru Studii si Analize de Aparare.

India are in vedere si avioane franceze pentru ultimul sau portavion si vrea sa faca submarine cu tehnologie franceza, germana sau spaniola, precum si avioane de lupta cu motoare americane si franceze, au declarat sursele.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a instat pentru mai multe acorduri de aparare cu India, pe 27 decembrie, in timpul unei conferinte de presa comune cu omologul indian S. Jaishankar, care se afla in vizita la Moscova.

Lavrov a declarat ca a discutat cu Jaishankar perspectivele de cooperare militara si tehnica, inclusiv productia comuna de arme, adaugand ca Rusia este, de asemenea, pregatita sa sprijine obiectivul Indiei de a creste productia interna.

Jaishankar a raspuns ca legaturile sunt foarte puternice, cu un nivel record al schimburilor comerciale bilaterale, datorita acordurilor in domeniul energiei, al ingrasamintelor si al carbunelui pentru fabricarea otelului, dar nu a mentionat nimic despre aparare.

Nu a existat niciun progres in ceea ce priveste un acord din 2015,  prin care cele doua natiuni urmau sa produca in comun elicoptere Kamov Ka-226T in India, cu 200 mergand la fortele sale de aparare.

In schimb, in 2022, India a inceput sa introduca elicoptere de lupta fabricate de compania de stat Hindustan Aeronautics Ltd (HIAE.NS).

Armele origine sovietica sau rusa reprezinta peste 60% din echipamentul militar al Indiei. New Delhi va avea nevoie de piese de schimb rusesti pentru intretinerea si repararea acestora timp de aproape doua decenii, au declarat oficialii.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

6 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

6 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

6 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

3 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

6 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

3 ore ago