Grupul Sinopec, gigantul chinez de petrol si gaze, a suspendat discutiile referitoare la o investitie de jumatate de miliard de dolari la o uzina chimica in Rusia, au declarat surse pentru Reuters, citata de news.ro.
Decizia celei mai mari companii de rafinare a petrolului din Asia subliniaza riscurile pe care le pot implica in China sanctiunile occidentale impuse Rusiei.
Beijingul si-a exprimat in mod repetat opozitia fata de sanctiuni, insistand ca va mentine schimburile economice si comerciale normale cu Rusia. De asemenea, a refuzat sa condamne actiunile Moscovei in Ucraina sau sa le califice drept invazie.
Cu toate acestea, guvernul pare ca se teme ca sanctiunile pot afecta companiile chineze. De aceea, se pare ca Beijingul ar fi indemnat companiile chineze sa fie precaute in ceea ce priveste investitiile in Rusia, al doilea furnizor de petrol si al treilea furnizor de gaze al Chinei.
De cand Rusia a invadat Ucraina in urma cu o luna, cei trei giganti energetici de stat ai Chinei – Sinopec, China National Petroleum Corp si China National Offshore Oil Corp (CNOOC) – au inceput sa evalueze impactul sanctiunilor asupra investitiilor in valoare de mai multe miliarde de dolari in Rusia, potrivit unor surse in cunostinta de cauza.
Companiile vor urma cu rigiditate politica externa a Beijingului in aceasta criza, a spus un director al unei companii petroliere de stat. Totodata, companiile chineze nu pot lua initiative in privinta investitiilor noi.
De asemenea, presedintele chinez, Xi Jinping, i-a transmis premierului britanic, Boris Johnson, ca statul chinez va juca un ”rol constructiv” in restabilirea pacii in Ucraina, potrivit unui raport prezentat de publicatia de stat Xinhua, citata de CNN.
”Xi a expus pozitia de principiu a Chinei cu privire la problema Ucrainei, subliniind ca comunitatea internationala ar trebui sa promoveze cu adevarat negocierile de pace, sa creeze conditii pentru solutionarea politica a problemei ucrainene si sa impulsioneze revenirea la pace a Ucrainei cat mai curand. China va continua sa joace un rol constructiv in acest sens”, potrivit articolului publicat de Xinhua.
Beijingul a refuzat sa condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar nu doreste sa fie afectat de sanctiunile pe care le-a denuntat in mod repetat ca fiind o modalitate ineficienta de rezolvare a crizei.
”China nu va ataca niciodata Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic”, a declarat Fan Xianrong, ambasadorul Chinei in Ucraina, saptamana trecuta.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…