Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege prin care propune excluderea din procedurile de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorilor-sefi a sefului statului si a ministrului Justitiei.
Tariceanu propune modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor, in sensul ca in functiile de conducere sa nu mai fie implicat factorul politic — presedintele tarii si ministrul Justitiei.
„Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele, presedintii de sectii”, prevede proiectul lui Tariceanu.
Potrivit acestuia, revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii se face de catre ICCJ care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a institutiei.
„Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”, mai prevede proiectul de lege.
Conform propunerii, revocarea acestora se face tot de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ.
In expunerea de motive a proiectului se arata ca „in spatiul public si nu numai in Romania, in toata lumea, se desfasoara o dezbatere legata de modalitatile cele mai potrivite pentru a asigura independenta justitiei si pentru a scoate actul de justitie de sub influenta prea mare a factorului politic”.
In momentul de fata legea prevede ca presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de catre presedintele Romaniei la propunerea CSM, iar propunerea lui Tariceanu este ca aceste numiri sa tina numai de instanta suprema, care sa isi aleaga din randul ei, „fara niciun fel de interventie politica din afara”, conducerea.
Potrivit lui Tariceanu, procurorii-sefi sunt numiti acum de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, iar propunerea sa este ca acestia sa fie numiti numai de CSM.
„Aceasta modificare a legii inseamna schimbarea mecanismului prin scoaterea completa din procedura de numire a factorului politic. Lasam astfel CSM sa-si indeplineasca mandatul pentru care a fost infiintat. Cred ca aceasta propunere este de natura sa intareasca increderea in aceste institutii, sa intareasca sentimentul, perceptia si faptul in sine, realitatea de independenta a Justitiei, scoaterea de sub orice incidenta a decidentilor politici in privinta acestor numiri, in asa fel incat progresele care s-au facut pana acum sa fie consolidate, intarite si sigur ca anumite slabiciuni care se constata in moment sa fie pe cat posibil indepartate”, a explicat Tariceanu in expunerea de motive.
Proiectul de lege se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor pana pe 3 mai, dupa care intra in procedura parlamentara.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…
Un cartonas rar, vechi de 91 de ani, cu Babe Ruth, care a fost cumparat…