O specie noua pentru avifauna din Romania a fost observata pe Lacul Tataru din judetul Braila, unde a fost identificat un pescarus mediteranean, transmite Societatea Ornitologica Romana.
Larus audouinii este un pescarus caracteristic tarilor din jurul Mediteranei si coastei nord-vestice a Africii. Acesta are ciocul rosu, picioarele gri-albastrui si spatele de un gri foarte deschis.
„La finalul a doua zile de teren in timpul carora a participat la amplasarea unor noi cuiburi artificiale pentru soimii dunareni, in drum spre casa colegul nostru Ciprian Fantana a identificat o specie nemaivazuta in Romania pana acum. Larus audouinii este un pescarus caracteristic tarilor din jurul Mediteranei si coastei nord-vestice a Africii. Ca aproape toate celelalte specii de pescarusi (peste 50), este intalnit in zone acvatice, desi prefera tarmurile marine, si este un ihtiofag (se hraneste cu peste), dar si omnivor oportunist (consuma orice materie organica gaseste – insecte, crustacee, plante etc.)”, reiese dintr-un articol postat pe pagina de internet a SOR, citat de Agerpres.
Conform aceleiasi surse, pescarusii sunt printre speciile cel mai dificil de identificat in teren si exista numeroase carti dedicate diferentierii unui pescarus de altul. Dificultatea e data de penajul foarte asemanator la specii diferite, de faptul ca acesta difera in functie de varsta pasarii si de sezon, dar si de variabilitatea foarte mare a penajului in cadrul aceleiasi specii.
„Specia e clasificata drept Vulnerabila conform criteriilor IUCN, deoarece in ultimii 10 ani a scazut cu peste 50% numarul de exemplare. Declinul populational a fost cauzat de numarul foarte mic de pui care au ajuns la maturitate in cea mai mare colonie a acestei specii, principalii vinovati fiind pradatorii terestri si diminuarea resurselor de hrana”, mentioneaza SOR.
Potrivit aceleiasi surse, aparitia unei specii accidentale, adica in afara arealului cunoscut, poate fi un prim semn ca specia este in expansiune, dar „nu e suficienta pentru a trage concluzii” in ce priveste extinderea distributiei.
„Speciile de pasari nou observate la noi in ultimii ani (si nu sunt putine!) nu reflecta neaparat o stare mai buna a habitatelor, ci sunt mai degraba un semn al cresterii numarului de observatori specializati (amatori sau profesionisti), al cresterii accesibilitatii instrumentelor optice necesare pentru observarea (si imortalizarea) pasarilor (binocluri, lunete, aparte foto cu teleobiectiv), al cresterii disponibilitatii de timp si resurse a celor care au aceasta pasiune si/sau profesie si, de ce nu, al eficientizarii comunicarii dintre cei care pot confirma, verifica si impartasi bucuria adusa de inedit”, arata SOR.
Pe lista PSD Arges pentru Camera Deputatilor se afla, pe pozitia a 4-a, Ioana Facaleata…
Presedintele ales Donald Trump a vorbit joi cu liderul rus Vladimir Putin discutand si despre…
Statele Unite vor cheltui restul de sase miliarde de dolari destinate Ucrainei inainte ca Donald…
Neft Daslari (sau Petrol Taslari, n.n.) este o retea de sonde petroliere conectate printr-un mozaic…
Fiul presedintelui ales al SUA, Donald Trump Jr., a postat un clip pe Instagram referitor…
Inca o drona a fost gasita, duminica, pe teritoriul Republicii Moldova, pe un camp din…