O noua tehnologie permite dronelor sa evite in mod autonom obstacolele in miscare

externe

Drone

O echipa de cercetatori de la Universitatea americana Carnegie Melon (CMU) a testat o noua tehnologie pentru drone, care permite vehiculelor aeriene fara pilot (UAV) sa manevreze inteligent pe traiectorie pentru a evita obstacolele in timpul zborului, relateaza Interesting Engineering.

Sub conducerea lui Kenji Shimada, profesor de inginerie mecanica la CMU, echipa si-a supus recent drona la un test real pe un santier de constructie a unui tunel.

Traseul a evidentiat capacitatea dronelor de a estima potentialele puncte de coliziune si de a lua masuri preventive, demonstrand eficienta practica a tehnologiei lui Shimada in sporirea sigurantei in cadrul santierelor de constructii.

Dezvoltarea noii tehnologii a fost realizata pentru utilizarea eficienta a dronelor in operatiunile de cautare si salvare a vietilor, precum si pentru livrarea fiabila a coletelor. Pentru aceasta, capacitatea lor de a naviga prin medii dinamice fara incidente este cruciala.

Desi dronele si-au demonstrat in numeroase ocazii abilitatile de a manevra prin spatii deschise, complexitatea apare atunci cand se confrunta cu imprevizibilitatea obstacolelor in miscare. Aceasta provocare este deosebit de pronuntata in mediile interioare, unde absenta semnalelor GPS sporeste si mai mult dificultatea, potrivit echipei.

Pentru a anticipa traiectoria entitatilor mobile, cum ar fi lucratorii din santier, echipa a introdus un sistem inovator in timp real. Acest sistem utilizeaza o harta hibrida 3D pentru a lua in considerare obiectele stationare, monitorizand in acelasi timp obstacolele dinamice.

Prin adaptarea algoritmului lor anterior, echipa l-a rafinat pentru a se adapta la cerintele de planificare in timp real, esentiale pentru dronele in miscare, asigurand prevenirea coliziunilor.

Aceasta analiza a ajutat la identificarea sectiunilor din tunel care erau deja finalizate si a zonelor care necesitau lucrari suplimentare, totul fara a expune lucratorii la riscuri potentiale. In termeni mai simpli, dronele au oferit o modalitate sigura si eficienta de a monitoriza progresul constructiei tunelului si de a ghida constructorii in finalizarea proiectului, sustine echipa.

„Din cate stim, aceasta este prima data cand scanarea 3D cu o drona autonoma a fost realizata in medii dinamice, in tuneluri”, a declarat Zhefan Xu, doctorandul principal al proiectului, intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: