O noua terapie de somn ofera speranta pentru adolescentii care traiesc cu depresie
O multime de adolescenti prefera sa stea pana tarziu si sa doarma pana dimineata urmatoare. In timp ce nenumarati parinti, profesori si alti adulti se grabesc, de obicei, sa ii eticheteze pe multi adolescenti ca fiind lenesi, cercetatorii de la University of California-San Francisco explica faptul ca un nou ceas desteptator nu este deloc solutia ideala. In timp ce multi adolescenti sunt biologic inclinati sa fie pasari de noapte, un studiu recent arata ca o noua forma de terapie somn-veghe poate ajuta adolescentii sa se adapteze la ritmurile naturale ale ciclului de somn, indeplinindu-si in acelasi timp responsabilitatile scolare , transmite StudyFinds .
Societatea in ansamblu, si mai ales sistemul de invatamant, nu este construit pentru copiii care adorm si se trezesc tarziu. Este greu sa te simti fericit si productiv cu doar cateva ore de somn in majoritatea zilelor. Estimarile arata ca aproximativ 40 la suta dintre adolescenti sunt pasari de noapte. Cu toate acestea, in randul celor cu depresie, 80 la suta dintre ei declara obiceiuri de adormit tarziu in noapte. Acum, autorii studiului spun ca solutia pentru a avea adolescenti mai fericiti si mai odihniti este de a-i invata pe cei care sunt pasari de noapte sa-si structureze viata astfel incat sa poata dormi cat mai tarziu posibil, lucrand in acelasi timp cu blandete pentru a le antrena corpul sa adoarma putin mai devreme, treptat, in timp.
„O mare descoperire aici este ca exista un subgrup de adolescenti pentru care tratarea somnului este deosebit de importanta pentru imbunatatirea simptomelor depresiei”, spune Lauren Asarnow, PhD, psiholog clinician la UCSF Health, specializat in sanatatea somnului, intr-un comunicat al universitatii. „Iar cealalta mare descoperire este ca ei chiar au nevoie sa poata trai o viata care sa fie mai in concordanta cu biologia lor somn-veghe.”
Pentru a realiza aceasta cercetare, echipa de la UCSF a analizat datele a 42 de participanti diagnosticati cu depresie clinica care au luat parte la un studiu mai amplu cu 176 de adolescenti „bufnite de noapte”. In timp ce 24 dintre acesti participanti au luat parte la interventia, numita Transdiagnostic Sleep and Circadian Intervention (TransS-C), ceilalti 18 au primit sesiuni educationale axate pe modul de a duce un stil de viata sanatos. Toti participantii au tinut, de asemenea, jurnale de somn si au purtat dispozitive de masurare a calitatii somnului. In cele din urma, toti au avut, de asemenea, sesiuni de terapie de 45 de minute pe saptamana, timp de opt saptamani.
Pentru inceput, toti adolescentii au obtinut un scor de cel putin 40 pe Children’s Depression Rating Scale – care este un nivel care indica o depresie semnificativa din punct de vedere clinic. Intre timp, un scor de 28 sau mai mic indica, de obicei, o remisiune. La sase luni dupa tratament, scorul mediu al grupului de interventie a scazut la 21,67. In comparatie, grupul care a primit interventia privind stilul de viata sanatos a obtinut un scor de 32,5. La 12 luni dupa tratament, cohorta de interventie a obtinut un scor de 24,97, iar controalele au ajuns la 32,75.
Mergand mai departe, un studiu mai amplu a primit deja unda verde din partea Institutului National de Sanatate Mintala si urmeaza sa fie deschis pentru inscrierea a 200 de adolescenti din zona Bay. Aproximativ trei milioane de adolescenti se confrunta cu cel putin un episod depresiv major intr-un anumit an, iar aproximativ 40 la suta nu raspund la tratament. Adolescentii care au, de asemenea, o inclinatie naturala de a adormi mai tarziu si de a se trezi mai tarziu prezinta un risc mai mare de depresie recurenta, depresie mai severa, ganduri suicidare si un raspuns slab la antidepresive, potrivit unor cercetari anterioare.
„Exista o vorba in clinicile noastre de psihologie si psihiatrie care spune ca cel mai bun tratament pentru depresie si anxietate este vacanta de vara”, conchide Dr. Asarnow. „Trebuie sa incetam sa ii mai numim pe acesti copii „lenesi”. De multe ori este vorba doar de biologia lor. Nu este vina lor”.