O noua ticalosie a lui Tudorel: Da vina pe greaua mostenire pentru legea care a scos din puscarii infractori periculosi

politica

Tudorel Toader precizeaza ca proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de „guvernarea anterioara” si ca studiul de impact se realizeaza in cadrul procedurii de legiferare, nu in faza de aplicare a legii. Toader mai spune ca proiectul a ajuns la Senat inainte sa fie ministru.

„Simple precizari privind recursul compensatoriu! Revenire la mesajul din data de 21 octombrie 2017. 1. La data de 17.XI.2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justitiei a inaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.(…) 2. La data de 29.XI.2016, prin Hotararea nr. 1533, plenul CSM avizeaza favorabil proiectul de lege, cu observatiile mentionate in Anexa. (…) In opinia Plenului, compensatia pentru persoanele care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa devine efectiva doar daca masura propusa de proiectul de act normativ vizeaza considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicata, pentru fiecare perioada de 30 zile executate in spatiul necorespunzator”, a scris ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pe Facebook, potrivit Mediafax.

In acelasi mesaj, Toader a mai subliniat ca proiectul de lege a fost transmis inainte de a deveni ministru si ca forma initiala prevedea faptul ca in vederea acordarii liberarii conditionate, la 30 de zile de pedeapsa, executata in conditii necorespunzatoare, se considera executate trei zile de pedeapsa, iar raportarea se facea la 3 metri patrati pentru fiecare detinut.

„Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern catre Senat, prima camera sesizata, la data de 31.01.2017 , data anterioara investirii mele in demnitatea de ministru al justitiei! (…) 5. Curtea Constitutionala a respins criticile de neconstitutionalitate (…) Proiectul de lege a fost initiat sub guvernarea anterioara. CSM a considerat faptul ca pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, in locul unui beneficiu la liberarea conditionata”, mai scrie Toader.

Ministrul a mai precizat ca Parlamentul si-a insusit propunerea venita de la CSM, iar cele trei zile au fost inlocuite cu sase zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare.

„Legea a fost adoptata la data de 14 iulie 2017, a fost publicata in Monitorul Oficial din data de 18 iulie 2018 si a intrat in vigoare la data de 21 iulie 2017. Studiul de impact se face in procedura de legiferare si nu in faza de aplicare a legii!”, a conchis ministrul Justitiei.

Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare la 19 octombrie si, potrivit acesteia, detinutii care au stat in conditii improprii beneficiaza de sase zile libere la fiecare 30 de zile executate. In prima zi in care Legea recursului compensatoriu a intrat in vigoare, au fost eliberati 529 de detinuti. De atunci, sunt tot mai numeroase cazurile in care detinuti astfel eliberati din inchisoare lovesc, jefuiesc sau violeaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: