O noua zi in care negocierile s-au blocat. Marul discordiei ramane in continuare sefia Camerei Deputatilor
La intrunirea de marti a liderilor PNL, USR-PLUS si UDMR, negocierile au ajuns din nou la un blocaj, iar discutiile vor fi reluate joi, au declarat surse politice, pentru News.ro.
Potrivit surselor citate, motivul ar fi faptul ca Ludovic Orban respecta mandatul pentru negocieri care i-a fost dat, prin vot in Biroul Politic National al PNL, si anume de a avea sefia Camerei Deputatilor. Astlfel, in discutiile privind impartirea functiilor discutiile intre liderii celor trei partide au ajuns din nou la un blocaj.
Dan Barna a propus marti ca liderii PNL, USR-PLUS si UDMR sa fie vicepremieri, iar Catalin Drula de la USR sa preia sefia Camerei Deputatilor.
Declaratia de presa a lui Barna a nemultumit atat UDMR, cat si PNL, in sensul in care ambele formatiuni i-au reprosat ca iesirile publice trebuie facute nu individual, ci dupa ce exista un concens intre toate cele trei parti implicate in negocierile pentru formarea unei coalitii de guvernare.
Astfel, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat ca astfel de anunturi nu se fac public la televizor. El a adaugat ca Uniunea nu a fost consultata cu privire la aceasta propunere, iar daca doresti sa consolidezi increderea in randul partenerilor cu care vrei sa intri intr-o coalitie de guvernare, atunci discuti direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.
De asemenea, presedintele PNL Ludovic Orban a afirmat ca ramane consecvent intelegerii facute cu liderii USR-PLUS si UDMR de a comunica doar deciziile asupra carora a existat in prealabil un acord si de a evita comunicarile individuale de pozitii care asupra carora nu s-a ajuns inca la un consens.
Tot marti, Alianta USR-PLUS a anuntat ca propune la negocierile pentru formarea coalitiei de guvernare cu PNL si UDMR o reformare a sistemului de management al fondurilor europene din Romania, inclusiv reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, a autoritatilor de management si a programelor operationale 2021 – 2027.
„In viziunea Aliantei USR PLUS, Programul National de Redresare si Rezilienta nu poate fi un nou PNDL, ci trebuie sa contina reforme structurale. USR PLUS cere o alocare de minim 20% pentru digitalizare, minim 27% pentru competitivitate si inovare, investitii de cel putin 19% din banii alocati prin PNRR pentru sanatate, educatie, social si pentru copii si tineri, cel putin 12% pentru cercetare si dezvoltarea de noi tehnologii si materiale, 4 miliarde de euro directionate catre renovarea energetica aprofundata a cladirilor”, arata un comunicat de presa al Aliantei.
In plus, USR-PLUS a atras atentia ca daca acesti bani vor fi folositi prin aceleasi mecanisme greoaie ale Ministerului Finantelor Publice, atunci riscam sa nu ii folosim.
„USR-PLUS aminteste ca MFE a promis bani de urgenta pentru spitale la inceputul pandemiei si abia in noiembrie a semnat unele contracte – a durat un an in situatie de criza, pentru proiecte simple, ceea ce inseamna ca ar putea dura si mai mult pentru proiectele complexe din PNRR”, mai transmite sursa citata.
Reprezentantii Aliantei au reamitit ca a inmanat partenerilor din PNL si UDMR acest document de pozitie in prima zi de negocieri.