O nutritie mai buna poate reduce riscul de deces din cauza tuberculozei cu 60%, potrivit unui studiu indian
Infectioasa, mortala si asociata de mult timp cu saracia, tuberculoza cauzeaza pierderea in greutate, in timp ce dietele de proasta calitate cresc probabilitatea de a dezvolta boala. Acum, un studiu realizat in India a descoperit ca o nutritie imbunatatita poate reduce riscul de deces cu 60% si reduce cu aproximativ 40% sansele de infectare in cadrul familiilor.
India are cea mai mare povara a tuberculozei si a deceselor cauzate de tuberculoza la nivel mondial si a lansat un plan ambitios de reducere a ratelor de incidenta si de deces cu 80% si, respectiv, 90% pana in 2025, potrivit The Guardian.
Studiul, denumit Rations (Reducerea activarii tuberculozei prin imbunatatirea starii de nutritie), este cel mai mare de pana acum care a furnizat dovezi ca o buna nutritie imbunatateste ratele de tratament si prevenirea tuberculozei. Acesta a fost sprijinit de Consiliul indian de cercetare medicala.
Dr. Anurag Bhargava, medic si epidemiolog la Colegiul Medical Yenepoya din Mangalore, a declarat ca, desi studiile anterioare, de mai mica amploare, au indicat o legatura intre o nutritie mai buna si reducerea mortalitatii, rezultatele nu au fost concludente.
„Acesta este primul studiu la nivel global pentru prevenirea tuberculozei la membrii familiei prin suplimentarea nutritionala”, a declarat Bhargava, care a condus proiectul impreuna cu sotia sa, Madhavi, un chirurg devenit specialist in sanatate publica. Acestia au inceput studiul de trei ani care a implicat peste 10.000 de persoane in 2019, calatorind in sate indepartate, adesea greu accesibile, din statul Jharkhand.
Membrii familiei unei persoane cu tuberculoza infectioasa au primit un cos alimentar lunar de 5 kg de orez, 1,5 kg de leguminoase si pastile de micronutrienti timp de sase luni. In urmatorii doi ani, cercetatorii au constatat ca incidenta tuberculozei s-a redus cu 39% pana la 48% in comparatie cu persoanele care nu au primit aceasta hrana suplimentara.
Pacientii cu tuberculoza au primit lunar un cos alimentar de 10 kg, constand in orez, lapte praf, ulei, leguminoase si multivitamine, care, impreuna cu medicamentele obisnuite pentru tuberculoza, au dus la imbunatatirea ratelor de succes al tratamentelor. Studiul a constatat ca o crestere in greutate de 5% datorita unui cos alimentar superior calitativ in primele doua luni de tratament reduce cu 60% riscul de deces.
Aproximativ 75% dintre pacienti au raportat capacitatea de a se intoarce la locul de munca la finalul tratamentului. Studiul a inregistrat, de asemenea, o crestere in greutate de aproximativ doua ori mai mare in randul pacientilor in comparatie cu cei care nu au primit suplimente nutritive.
Mai mult de 80% dintre pacientii din studiul Rations erau subponderali la inceput, aproape jumatate erau sever subponderali si aproape 3% au fost capabili sa desfasoare activitati normale.
Cuplul a declarat ca interventia timpurie pentru imbunatatirea nutritiei este importanta, deoarece multi pacienti cu tuberculoza mor in cele doua luni de la contractarea bolii. Multi experti presupun ca cresterea in greutate este un rezultat natural al tratamentului pentru tuberculoza, dar acest lucru s-ar putea sa nu se intample in zonele cu insecuritate alimentara, asa cum s-a vazut intr-un studiu recent.
Dovezile obtinute in urma studiului ofera un instrument important in lupta impotriva tuberculozei in India.
Din 2018, guvernul a oferit pacientilor cu tuberculoza 4,75 lire sterline pe luna pentru a-i ajuta sa plateasca o dieta mai hranitoare. De asemenea, in septembrie anul trecut, a lansat un nou program prin care indeamna companiile, ONG-urile si membrii publicului sa „adopte” un pacient cu TB si sa ii trimita in fiecare luna un colet cu alimente bogate in nutrienti.
Pentru sotii Bhargava, aceste initiative reprezinta un pas pozitiv, insa acestia se tem ca nu exista suficienti donatori pentru a acoperi toti pacientii cu tuberculoza si de regularitatea cu care sosesc pachetele cu alimente.
Din experienta lor, sprijinul nutritional trebuie sa fie oportun. In timpul pandemiei Covid in 2020, echipa de pe teren a continuat sa livreze cosuri cu alimente in sate, in ciuda intreruperii aprovizionarii si a transportului.
„In unele zone, satenii inspaimantati au ridicat baricade pentru a-i impiedica pe cei din afara sa intre si sa raspandeasca virusul. Lucratorii de pe teren au fost nevoiti sa cheme familia la baricada pentru a le da pachetul”, a declarat Madhavi.
„Dar lucratorii nostri au fost uimitori. Nimeni nu a vrut sa lase vreo familie in voia sortii. Nu a fost ratata nicio livrare, chiar daca personalul de pe teren era el insusi nervos din cauza virusului.”