O racheta spatiala indiana a pornit spre partea indepartata a Lunii, intr-o misiune care a urmat efortului esuat de acum aproape patru ani de a ateriza un rover pe suprafata lunara, a anuntat agentia spatiala indiana, scrie The Guardian.
Chandrayaan-3, cuvantul pentru „nava lunara” in sanscrita, a decolat de pe o platforma de lansare din Sriharikota, o insula din sudul Indiei, intr-o demonstratie a tehnologiei spatiale emergente a Indiei. Nava spatiala va calatori putin peste o luna inainte de a ateriza pe suprafata Lunii in cursul lunii august.
Aplauze si urale s-au auzit la controlul misiunii de la Centrul spatial Satish Dhawan, unde inginerii si oamenii de stiinta de la Organizatia indiana de cercetare spatiala (ISRO) au sarbatorit in timp ce monitorizau lansarea navei spatiale. Mii de indieni au aclamat in fata centrului de control al misiunii si au fluturat steagul national in timp ce priveau nava spatiala ridicandu-se pe cer.
„Felicitari, India. Chandrayaan-3 si-a inceput calatoria spre Luna”, a declarat directorul ISRO, Sreedhara Panicker Somanath, la scurt timp dupa lansare.
O aterizare reusita ar face din India a patra tara – dupa Statele Unite, Uniunea Sovietica si China – care reuseste aceasta performanta.
Rover-ul cu sase roti al Chandrayaan-3 este configurat cu incarcaturi utile care vor furniza comunitatii stiintifice date despre proprietatile solului si rocilor lunare, inclusiv compozitia chimica si elementara, a declarat Dr. Jitendra Singh, ministrul adjunct pentru stiinta si tehnologie.
Incercarea anterioara a Indiei de a ateriza o nava spatiala robotizata in apropierea polului sudic putin explorat al Lunii s-a soldat cu un esec in 2019. Aceasta a intrat pe orbita lunara, dar a pierdut contactul cu modulul sau de aterizare care s-a prabusit in timp ce efectua coborarea finala pentru a lasa un rover care sa caute apa.
Potrivit unui raport de analiza a defectiunilor prezentat la ISRO, prabusirea a fost cauzata de o eroare de software. Misiunea in valoare de 140 de milioane de dolari din 2019 avea ca scop studierea craterelor lunare cu umbra permanenta, despre care se crede ca ar contine depozite de apa si care au fost confirmate de misiunea indiana Chandrayaan-1 in 2008.
Somanath a declarat ca principalul obiectiv al misiunii de data aceasta a fost o aterizare sigura si usoara pe Luna. El a spus ca agentia spatiala indiana a perfectionat arta de a ajunge pana la Luna.
Numeroase tari si companii private se afla intr-o cursa pentru a reusi sa aterizeze cu succes o nava spatiala pe suprafata lunara. In aprilie, nava spatiala a unei companii japoneze s-ar fi prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe Luna. O organizatie israeliana non-profit a incercat sa realizeze o performanta similara in 2019, dar nava sa spatiala a fost distrusa la impact.
In contextul in care India, care dispune de arme nucleare, a devenit a cincea economie a lumii, guvernul nationalist al lui Narendra Modi este dornic de a se mandri cu performantele tarii in materie de securitate si tehnologie.
India foloseste cercetarile din spatiu si din alte parti pentru a rezolva problemele de acasa. Programul sau spatial a ajutat deja la dezvoltarea tehnologiilor de sateliti, de comunicatii si de teledetectie si a fost folosit pentru a masura nivelul apelor subterane si pentru a prezice vremea in tara, care este predispusa la cicluri de seceta si inundatii.
„Aceasta este o misiune foarte importanta”, a declarat Pallava Bagla, scriitor stiintific si coautor al unor carti despre explorarea spatiala a Indiei, adaugand ca India va avea nevoie de o tehnologie de aterizare usoara daca doreste sa incerce alte misiuni pe Luna…
De asemenea, India asteapta cu nerabdare prima sa misiune catre Statia Spatiala Internationala anul viitor, in colaborare cu SUA, ca parte a acordurilor incheiate intre Modi si presedintele american, Joe Biden, la Casa Alba luna trecuta.
Aceasta vizita punctuala a unui astronaut indian la Statia Spatiala Internationala nu va impiedica propriul program al Indiei, care vizeaza lansarea unui astronaut indian de pe teritoriul indian cu o racheta indiana la sfarsitul anului 2024, a declarat Bagla.
India a lansat sateliti pentru ea insasi si pentru alte tari inca din anii 1960, iar in 2014 a reusit sa plaseze unul pe orbita planetei Marte.
Singh a declarat ca, pe baza traiectoriei actuale de crestere, sectorul spatial indian ar putea deveni o economie de un trilion de dolari in urmatorii ani.
Pana in aprilie, India a lansat 424 de sateliti pentru 34 de tari, printre care Israel, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, Olanda, Belgia si Germania. ISRO a castigat aproximativ 1,1 miliarde de rupii (10,2 milioane de lire sterline) in ultimii cinci ani din lansarea de sateliti straini, a declarat Singh in decembrie in fata parlamentului indian.
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…
Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…
Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…