O sa platim 20 de ani pentru guvernarea lui Dragnea. Guvernul s-a imprumat de cateva miliarde ca sa mentina stabil cursul euro

pagina verde

In data de 1 februarie, Romania a imprumutat 2 miliarde de euro de pe pietele financiare internationale, printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani.

Dupa cum recunoaste chiar ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, banii sunt folositi si pentru „finantarea deficitului bugetar”, conform Digi24.ro.

„Tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018, prin aceasta emisiune Romania asigurand o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei statului. Totodata, prin maturitatile alese, Romania a urmarit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturitati in euro”, a explicat Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat de presa.

Emisiunea a fost intermediata de catre Barclays Bank PLC, Erste Group Bank AG, Societe Generale, Unicredit si ING Bank NV.

„Emisiunea de euroobligatiuni realizata ieri nu este un imprumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finantelor Publice il utilizeaza pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflecta insa, perceptia mediilor investitionale si a pietelor financiare asupra evolutiei Romaniei pe termen lung. Suprasubscrierea celor doua transe de emisiune, cat si diversificarea bazei investitionale atat pe tipuri de investitori, cat si din punct de vedere geografic reflecta increderea pe termen lung in dezvoltarea economica a tarii noastre. Aceasta emisiune se incadreaza perfect in strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizeaza extinderea maturitatii portofoliului de datorie si implicit reducerea riscului de refinantare, consolidarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei statului, precum si minimizarea costurilor pe termen lung aferente imprumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Detalii privind distributia pe tipuri de investitori si distributia geografica aferente celor doua transe:

– Pentru transa de 12 ani distributia geografica a fost urmatoarea: USA (19%), Centrul si Estul Europei (16%), Germania/ Austria (16%), Romania (14%), Franta/ Benelux (9%), Italia (9%), Elvetia (6%) si UK (5%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (25%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (5%) si alti investitori (1%).

– Pentru transa de 20 ani distributia geografica a fost urmatoarea: UK (33%), Germania/ Austria (32%), USA (10%), Elvetia (6%), Italia (5%), Franta/ Benelux (4%), Centrul si Estul Europei (3%) si Scandinavia (2%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (72%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (12%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (6%) si alti investitori (4%).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: