O sonda spatiala a pornit spre un asteroid deturnat de NASA in 2022
O sonda spatiala urmeaza sa viziteze un asteroid pe care agentia spatiala americana NASA l-a deturnat in 2022. Misiunea Hera, a Agentiei Spatiale Europene, a fost lansata luni de la Cape Canaveral, Florida, potrivit BBC.
Lansarea face parte dintr-o misiune internationala de a vedea daca putem opri asteroizii periculosi care lovesc Pamantul. Proiectul va analiza ce s-a intamplat cu asteroidul Dimorphos atunci cand NASA a trimis intentionat o sonda pe un curs de coliziune cu el.
Daca totul merge conform planului, Hera va ajunge la Dimorphos, la aproximativ sapte milioane de mile distanta, in decembrie 2026.
Dimorphos este o luna mica, cu latimea de 160 m, care orbiteaza in jurul unui asteroid aflat aproape de Pamant numit Didymos in ceva numit sistem de asteroizi binar.
In 2022, NASA a declarat ca a schimbat cu succes cursul lui Dimorphos prin prabusirea unei sonde pe el. A modificat traseul asteroidului cu cativa metri, potrivit oamenilor de stiinta de la NASA.
Asteroidul nu urma sa loveasca Pamantul, dar a fost un test pentru a vedea daca agentiile spatiale ar putea face acest lucru atunci cand va exista un risc real.
Cand va ajunge peste doi ani, sonda Hera se va uita la dimensiunea si adancimea craterului de impact creat pe Dimorphos.
Doua sonde in forma de cub vor studia, de asemenea, alcatuirea asteroidului si masa acestuia.
„Trebuie sa intelegem care sunt proprietatile fizice ale acestor asteroizi? Din ce sunt facuti? Sunt blocuri de piatra? Au nisip inauntru?” spune Naomi Murdoch, un om de stiinta implicat in misiunea Agentiei Spatiale Europene.
Acest lucru ar trebui sa-i ajute pe oamenii de stiinta sa inteleaga cea mai buna modalitate de interceptare a altor asteroizi, care pot avea multe dimensiuni si forme diferite, in viitor.
Oamenii de stiinta nu cred ca in prezent suntem expusi riscului unei disparitii cauzate de un asteroid care loveste Pamantul. Un asteroid de aceasta dimensiune ar putea fi observat cu usurinta in spatiu.
Dimensiunea asteroidului pe care DART si Hera il vizeaza este de aproximativ 100-200 m latime si este foarte greu de vazut de pe planeta noastra.
Din cand in cand mai lovesc Pamantul. In 2013, un asteroid de marimea unei case a explodat deasupra orasului Chelyabinsk din Rusia. Unda de soc a spart ferestrele pe o suprafata de peste 500 de kilometri patrati si a avariat cladiri.
Peste 1.600 de persoane au fost ranite in explozie.
Oamenii de stiinta spera sa reuseasca intr-o zi sa identifice astfel de asteroizi si sa-i distruga.
„Nu este pentru a evita o extinctie a rasei umane, ci pentru a crea un sistem care sa minimizeze daunele cat de mult putem. Dinozaurii nu aveau un program spatial, dar noi avem”, spune profesorul Murdoch.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca, desi NASA a dovedit ca este posibila modificarea cursului unui asteroid, asta nu inseamna ca poate fi facut cu usurinta pentru toate rocile spatiale.
Interceptarea unui asteroid inainte ca acesta sa loveasca Pamantul se bazeaza, de asemenea, pe capacitatea de a observa mai intai pericolul care se apropie.