Lumea este la un pas de „o prabusire morala catastrofala” in ceea ce priveste impartirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), solicitand statelor si producatorilor sa raspandeasca dozele echitabil in toata lumea.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus ca perspectiva distributiei echitabile este “intr-un mare pericol” precum este si schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, menita sa dea startul furnizarii serurilor de luna viitoare, potrivit Reuters.
El a precizat ca 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut iar cel putin 12 dintre ele au fost incheiate anul acesta.
“Aceasta ar putea intarzia livrarile COVAX si sa creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesiva a stocurilor intr-o parte si lipsa unui raspuns coordonat, pe langa perturbari sociale si economice continue”, a spus acesta.
O astfel de ‘abordare «eu primul»’ i-a lasat pe cei mai saraci si vulnerabili in fata riscului, a explicat acesta la deschiderea anuala a videoconferintei membrilor executivi ai OMS.
“Trebuie sa fiu categoric: lumea este la un pas de o prabusire morala catastrofala – iar pretul pentru aceasta va fi platit cu vieti din cele mai sarace tari. In timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele tari si companii continua sa prioritizeze acorduri bilaterale, evitand COVAX, marind preturile si incercand sa sara in fata cozii. Acest lucru este gresit. In cele din urma, aceste actiuni nu vor face decat sa prelungeasca pandemia”, a adaugat Tedros, indemnand tarile sa evite aceleasi greseli facute in timpul pandemiilor de H1N1 si HIV.
Bataia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe masura ce mai multe variante infectioase ale virusului au intrat in circulatie.
Tedros a afirmat ca peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate in 49 de tari cu venituri ridicate, in vreme ce o tara saraca a primit doar 25 de doze.
Un delegat din Burkina Faso, din partea grupului african, si-a exprimat temerile la intalnire ca doar cateva tari au “aspirat” majoritatea stocurilor.
In lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obtinute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au ramas sa ceara ajutor de la acesta.
Ucraina, care nu obtinuse nicio doza de vaccin impotriva COVID-19, a cerut saptamana trecuta mai mult ajutor din partea tarilor Uniunii Europene in procurarea serului, dupa ce guvernul sau a refuzat achizitionarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.
Un sondaj realizat de GSSC Avangarde in luna ianuarie pe tema pandemiei de COVID si a campaniei de vaccinare arata ca aproape 40% dintre respondenti spun ca, „din informatiile pe care le au pana acum” nu cred in eficienta vaccinurilor anti-COVID, dar peste o treime din respondenti spun ca sunt pro-vaccinare si ca se vor vaccina.
Tinand cont de faptul ca deja o parte a societatii s-a vaccinat impotriva virusului Covid 19 dumneavoastra personal va veti vaccina?
Cu siguranta DA – 35%
Inca nu sunt decis – 27%
Cu siguranta NU – 30% – 30%
NS/NR – 8%
Intr-o declaratie recenta, generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, a avertizat ca situatia…
Presedintele ales Donald Trump a anuntat marti ca Elon Musk si Vivek Ramaswamy vor conduce…
Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…
Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…