Categories: analize

O victorie la limita este tot o victorie

50,46 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova au zis DA la referendumul privind modificarea Constitutiei in vederea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana, dar mai important – prezenta de aproximativ 50 la suta la referendum confera legitimitatea de care acest exercitiu electoral avea nevoie, majoritatea cetatenilor si-au spus cuvantul – ca vor in Uniunea Europeana. Diaspora a demonstrat ca ramane conectata cu tara. Aproape 240.000 de alegatori s-au prezentat la alegerile prezidentiale la sectiile de peste hotare. Practic, si datorita acestor cetateni din diaspora, parcursul pro-european al tarii a fost salvat inca o data.

Tot aud ca este un rezultat dramatic, ca Moldova este profund divizata. Se prea poate, pentru un scrutin organizat in regim normal. Dar la aceste alegeri, pe langa coruperea alegatorilor, ne-au fost corupte mintile. Rezultatul la limita a referendumului nu inseamna ca cetatenii Republicii Moldova sunt indecisi, ci ca strategia Rusiei a dat gres in a opri orientarea cu fata spre Uniunea Europeana.

Rezultatul referendumului, desi la limita, reprezinta un succes incontestabil pentru Moldova, in contextul presiunii externe si al razboiului hibrid orchestrat de Rusia. Indiferent daca e strans rezultatul sau nu, din punct de vedere juridic, efectele acestui vot vor fi inscrise in Constitutie, aspect esential. Un alt punct important este ca acest referendum a demonstrat ca fiecare vot conteaza. Acest sentiment va motiva cetatenii sa participe in continuare la calea europeana a Republicii Moldova, mai ales in contextul apropiatului tur doi al alegerilor prezidentiale.

Exemple din alte state

In primul rand, asemenea precedente exista in istoria integrarii europene. Tari ca Suedia, Finlanda si Malta au aderat la Uniunea Europeana dupa referendumuri care au avut rezultate relativ stranse: Suedia – cu 52,3%, Finlanda – cu 56,9% si Malta – cu 53,6%. In aceste cazuri, rezultatul a fost suficient pentru ca integrarea sa continue, iar procesele de reforma si aliniere la standardele UE au avut loc ulterior, bazandu-se pe acest vot. Moldova, insa, se confrunta cu provocari unice, fiind tinta unui razboi hibrid intens desfasurat de Rusia, care a investit sume enorme in destabilizarea interna. In acest context, chiar si un rezultat la limita reprezinta o reusita semnificativa.

Brexit este un alt exemplu care demonstreaza ca o victorie la limita are aceeasi forta si importanta juridica si politica, indiferent de cat de strans este rezultatul. In cazul referendumului pentru Brexit din 2016, 51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana. Chiar daca a fost o victorie la limita, decizia a fost pusa in aplicare, iar Marea Britanie a iesit oficial din UE, declansand un proces complex de reforme si negocieri, regretat de britanici pana in ziua de astazi.

Ce vor crede partenerii externi?

Din punct de vedere juridic, efectele acestui vot vor fi inscrise in Constitutie, iar acest aspect este esential. Modificarile constitutionale reprezinta un pas critic pentru viitoarele negocieri cu UE si pentru alinierea Republicii Moldova la standardele europene.

In ceea ce priveste perceptia internationala, pentru liderii de la Bruxelles este mult mai important ca Moldova sa respecte criteriile legale, sa faca progrese concrete in alinierea legislatiei sale la normele UE si sa se dovedeasca un partener serios in procesul de integrare. Procentul exact cu care a fost adoptat referendumul nu va avea un impact semnificativ asupra deciziilor privind sprijinul tehnic si financiar, deja anuntat de Comisia Europeana.

Potrivit actualei presedinte Maia Sandu, candidata in cursa electorala, aproape 300 de mii de voturi au fost cumparate, dar asteptam sa vedem ce ne spun si autoritatile. Chiar si in acest context, daca rezultatul referendumului este unul pro-european, chiar cu un mic avans, ar trebui sa fim mandri ca am tinut piept invaziei informationale a Rusiei.

Chiar si o victorie stransa demonstreaza ca interventiile externe, cum ar fi razboiul hibrid al Rusiei, nu au avut succesul scontat. Desi Moscova a investit resurse semnificative in destabilizarea Moldovei (150 de milioane de dolari), prin cumpararea votului la bucata, cumulat cu o corupere pe baza de frica si campanii de dezinformare si influentare, rezultatul referendumului arata ca majoritatea populatiei nu a cedat acestor presiuni.

In loc de concluzii

Si, totusi, o victorie la limita nu se datoreaza doar interferentei Rusiei, ci poate obliga partidul de guvernamant sa isi recalibreze strategiile si mesajele pentru a ajunge la alegatorii din raioanele mai indepartate de capitala si la alegatorii vorbitori de limba rusa. Pro-europenii vor fi nevoiti sa tina cont de faptul ca exista un segment semnificativ al populatiei care nu impartaseste aceleasi opinii si sa gaseasca solutii pentru a construi un consens national in jurul agendei europene.

Ne-am fi asteptat ca autoritatile statului sa vegheze mai bine la integritatea votului. Votul cumparat trebuie prevenit inainte de alegeri, ca sa evitam sa fim total depasiti de situatie.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:
Laurentiu Plesca

Share
Published by
Laurentiu Plesca

Recent Posts

Ministrul israelian al Apararii conteaza pe sprijinul SUA dupa ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, i-a spus, marti, secretarului de stat american Antony Blinken…

5 ore ago

Extrema dreapta din Austria evitata, in ciuda castigarii alegerilor. Presedintele a cerut partidelor de pe locurile 2 si 3 sa formeze un guvern de coalitie

Presedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, i-a cerut liderului Partidului Popular Conservator (OVP) si cancelarului…

4 ore ago