Oamenii de stiinta au descoperit acum ca Einstein avea dreptate in 1916: universul are un „zumzet” de fond
Un grup international de oameni de stiinta a facut o descoperire revolutionara care confirma existenta undelor gravitationale imaginate pentru prima data de Albert Einstein, scrie Deutsche Welle.
Raportul, publicat joi, afirma ca astrofizicienii au reusit sa „auda” undele gravitationale de joasa frecventa – modificari in structura universului, create de obiecte uriase care se deplaseaza si se ciocnesc in spatiu.
„Este intr-adevar prima data cand avem dovezi ale acestei miscari continue a tot ceea ce exista in univers”, a declarat Maura McLaughlin, co-director al NANOGrav, care a publicat rezultatele in The Astrophysical Journal Letters.
Aceste unde gravitationale, detectate la frecvente joase, creeaza un zumzet de fond cosmic. Cercetarea indica faptul ca spatiul este plin de aceste unde, care oscileaza pe perioade lungi de timp si care provin in principal de la perechi de gauri negre supermasive care intra in spirala si fuzioneaza intre ele.
Confirmarea teoriei lui Einstein
Einstein a descoperit initial existenta undelor gravitationale, sau a ondulatiilor in spatiu-timp, in 1916, ca o extensie a teoriei sale revolutionare a relativitatii generale. Celebra teorie descria gravitatia ca fiind distorsiunea spatiului si a timpului cauzata de materie.
Oamenii de stiinta au reusit sa detecteze direct aceste unde abia in 2016, dupa ce se bazasera pe dovezi indirecte inca din anii 1970.
Cercetarile recente s-au bazat in mare masura pe pulsari, care sunt ramasitele foarte dense ale unor stele explodate care se rotesc la viteze extraordinare.
„Undele gravitationale sunt generate de obiectele de densitate astronomica din universul nostru, de obicei in miscare orbitala unul in jurul celuilalt. Pe masura ce aceste unde calatoresc prin spatiu, ele intind si comprima fizic tesatura spatiului-timp insusi”, a declarat pentru Reuters Jeff Hazboun, astrofizician de la Oregon State University si autorul principal al unuia dintre articolele publicate in Astrophysical Journal Letters.
Datele pentru cel mai recent raport au fost colectate de North American Nanohertz Observatory for Gravitational Waves (NANOGrav) Physics Frontiers Center, format din peste 190 de oameni de stiinta din Statele Unite si Canada, in perioada de 15 ani.
Oamenii de stiinta compara fondul de unde gravitationale al universului cu zumzetul unei adunari mari, in care nu se pot distinge vocile individuale.