Ceea ce urmeaza dupa moarte este deschis interpretarilor de tot felul. Unii cred in viata de apoi, altii nu cred in nimic. Acum, oamenii de stiinta cred ca s-ar putea sa nu fim morti in intregime atunci cand murim, cel putin nu toti.
Si nu vorbim despre vampiri strigoi, zombie sau experimente precum Frankenstein. Nici macar de un sens spiritual, cum ar fi sufletele noastre care traiesc dupa ce pamantul se intoarce la pamant si cenusa la cenusa.
Oamenii de stiinta au descoperit ceea ce ei numesc o „a treia stare” intre viata si moarte, in care unele celule ale unui organism supravietuiesc chiar si dupa ce functiile vitale teoretic inceteaza.
Potrivit unui studiu publicat in revista Physiology, aceste celule nu doar supravietuiesc, ci dezvolta noi capacitati pe care nu le-au avut in timpul vietii organismului.
Echipa condusa de profesorul Peter Noble de la Universitatea Washington din Seattle si Alex Pozhitkov de la City of Hope National Medical Center, Duarte, California, a declarat ca descoperirea ar putea chiar „redefini moartea legala”.
„Viata si moartea sunt privite in mod traditional ca fenomene opuse”, au scris ei. „Dar aparitia unor noi forme de viata multicelulare din celulele unui organism mort introduce o a treia stare, care se afla dincolo de limitele traditionale ale vietii si mortii.
Anumite celule – atunci cand primesc nutrienti, oxigen, bioelectricitate sau indicii biochimice – au capacitatea de a se transforma in organisme pluricelulare cu functii noi dupa moarte”.
Putem vedea deja dovezi in acest sens prin donarea de organe, tesuturi si celule, care continua sa functioneze dupa moartea donatorului.
Savantii au fost determinati sa reevalueze modul in care intelegem viata si moartea dupa ce cercetarile anterioare au sugerat ca unele parti ale corpului traiesc si evolueaza.
Un studiu din 2021 a aratat ca celulele pielii broastelor decedate au inceput sa utilizeze structuri mici, asemanatoare parului, numite cili, folosite de obicei pentru a deplasa mucusul, pentru a naviga in mediul inconjurator.
Rezultate similare au fost gasite intr-un studiu asupra celulelor pulmonare umane, care au fost capabile sa se reasambleze, sa se deplaseze si chiar sa se repare si sa repare celulele din apropiere. Acestea sunt denumite antroboti.
Cu toate acestea, durata lor de viata este limitata, de la doar cateva ore la cateva saptamani, dar exista potential pentru utilizarea lor in tratamentele medicale.
Nu se stie sigur cum este posibila aceasta viata dupa moarte, dar cercetatorii sugereaza ca membrana exterioara a celulelor poate actiona ca un circuit electric.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
Clasamentul Shanghai 2024, una dintre cele mai prestigioase ierarhii academice la nivel global, aduce vesti…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Surpriza neplacuta pentru George Simion, candidatul AUR la Presedintia Romaniei, in timp ce impartea pliante…
Un caz neobisnuit a avut loc in Capitala, unde doua pisici au fost aduse in…
Un sofer a fost filmat, in acest weekend, de politistii rutieri cum zbura cu 243…