Oamenii de stiinta au reusit sa produca reactii de fuziune nucleara: „Au recreat puterea Soarelui pe Pamant” / Descoperirea este revolutionara: energia de fuziune ar putea oferi lumii o sursa aproape nelimitata de energie curata

externe

Fuziune nucleara

Oamenii de stiinta din California au facut un nou pas in cautarea energiei de fuziune, care, daca va fi stapanita, ar putea oferi lumii o sursa aproape nelimitata de energie curata, relateaza CNN.

Anul trecut, in decembrie, oamenii de stiinta de la National Ignition Facility din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory din California (LLNL) au reusit, in premiera mondiala, sa produca o reactie de fuziune nucleara care a eliberat mai multa energie decat a folosit, intr-un proces numit „aprindere”.

Acum, ei spun ca au reusit sa reproduca cu succes aprinderea de cel putin trei ori in acest an, potrivit unui raport din decembrie al LLNL. Acest lucru marcheaza un alt pas semnificativ in ceea ce ar putea fi intr-o zi o solutie importanta la criza climatica globala, determinata in principal de arderea combustibililor fosili.

Timp de decenii, oamenii de stiinta au incercat sa exploateze energia de fuziune, recreand practic puterea Soarelui pe Pamant.

Brian Appelbe, cercetator la Centrul pentru Studii de Fuziune Inertiala de la Imperial College din Londra, a declarat ca abilitatea de a replica demonstreaza „robustetea” procesului, aratand ca acesta poate fi realizat chiar si atunci cand conditiile, cum ar fi laserul sau combustibilul, sunt modificate.

Fiecare experiment ofera, de asemenea, o oportunitate de a studia in detaliu fizica aprinderii, a declarat Appelbe pentru CNN. „Acest lucru ofera informatii valoroase oamenilor de stiinta pentru a aborda urmatoarea provocare care trebuie depasita: cum sa maximizam energia care poate fi obtinuta”, a mai spus el.

Spre deosebire de fisiunea nucleara – procesul utilizat in prezent in centralele nucleare din lume, care este generat de divizarea atomilor – in urma procesului de fuziune nucleara nu raman deseuri radioactive. Pe masura ce criza climatica se accelereaza, iar urgenta de a renunta la combustibilii fosili care incalzesc planeta creste, perspectiva unei surse abundente de energie sigura si curata este tentanta.

Fuziunea nucleara, reactia care alimenteaza soarele si alte stele, implica ciocnirea a doi sau mai multi atomi pentru a forma unul mai dens, intr-un proces care elibereaza cantitati uriase de energie.

Camera tinta a National Ignition Facility (NIF) este locul in care se intampla magia – acolo se creeaza temperaturi de 100 de milioane de grade si presiuni suficient de extreme pentru a comprima tinta pana la densitati de pana la 100 de ori mai mari decat densitatea plumbului.

Exista diferite moduri de a crea energie din fuziune, dar la NIF, oamenii de stiinta trag o serie de aproape 200 de fascicole laser asupra unei pelete de combustibil de hidrogen in interiorul unei capsule de diamant de marimea unui bob de piper, la randul sau aflata in interiorul unui cilindru de aur. Laserele incalzesc partea exterioara a cilindrului, creand o serie de explozii foarte rapide, generand cantitati mari de energie colectata sub forma de caldura.

Energia produsa in decembrie 2022 a fost mica – a fost nevoie de aproximativ 2 megajouli pentru a alimenta reactia, care a eliberat un total de 3,15 megajouli. Dar a fost suficient pentru ca aceasta aprindere sa fie un succes si pentru a dovedi ca fuziunea cu laser poate crea energie.

De atunci, oamenii de stiinta au mai facut acest lucru de cateva ori. La 30 iulie, laserul NIF a livrat putin peste 2 megajouli tintei, ceea ce a dus la 3,88 megajouli de energie – cel mai mare randament obtinut pana in prezent. Doua experimente ulterioare din octombrie au adus, de asemenea, castiguri nete.

„Aceste rezultate au demonstrat capacitatea NIF de a produce in mod constant energie de fuziune la niveluri de mai multi megajouli”, se arata in raport.

Cu toate acestea, mai este inca un drum foarte lung de parcurs pana cand fuziunea nucleara va ajunge la scara necesara pentru a alimenta retelele electrice si sistemele de incalzire. In prezent, accentul se pune pe continuarea progreselor inregistrate si pe descoperirea modului in care sa se extinda in mod dramatic proiectele de fuziune si sa se reduca semnificativ costurile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: